VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet24/08/2019

DžONSON: TUSK ĆE OSTATI UPAMĆEN KAO "GOSPODIN BEZ SPORAZUMA"

 

BIJARIC, 24. AVGUSTA /SRNA-Rojters/ - Britanski premijer Boris Džonson rekao je da će predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk ostati upamćen kao "gospodin bez sporazuma", ako ne pristane na izmjene sporazuma o "Brgezitu".

 

Džonson je na taj način odgovorio na raniju izjavu Tuska da će bitanski premijer ostati upamćen u istoriji kao "gospodin bez sporazuma".

Britanski premijer želi da EU odbaci bekstop sistem za Irsku, što je svojevrsna garancija za sprečavanje povratka tvrde granice između Irske i britanske provincije Sjeverne Irske.

"Želim da poručim našim prijateljima u EU da ako oni ne žele `Bregzit` bez sporazuma, onda moraju da ukinu bekstop sistem. Ako Donald Tusk ne želi da ostane upamćen kao `gospodin bez sporazuma` onda se nadam da će ovo uvažiti", rekao je Džonson novinarima.

Govoreći o odnosima sa SAD, Džonson je rekao da će reći američkom predsjedniku Donaldu Trampu tokom samita G7 u Bijaricu da se povuče iz trgovinskog rata sa Kinom koji već doprinosi destabilizaciji privrednog rasta širom svijeta.

Džonson je rekao da je za njega globalna trgovina najvažnije pitanje samita G7.

"Veoma sam zabrinut zbog zbog cjelokupne situacije i rasta protekcionizma i uvođenja tarifa", rekao je Džonson.