VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 30/08/2019

"ZLATNI LAV" ZA MAJSTORA KOJI OD KIČA PRAVI UMJETNOST

 

Almodovar pravi umjetnost od kiča. On je majstor koji antičke tragedije režira kao srceparajuće ljubiće u kojima od /polu/depresivnih domaćica stvara Antigone.

 

Piše: Nenad TADIĆ

VENECIJA, 30. AVGUSTA /SRNA/ - Pedro Almodovar, jedan od najoriginalnijih i najboljih svjetskih filmskih autora s kraja prošlog i početka ovog vijeka, dobitnik je venecijanskog "Zlatnog lava" za životno djelo.

Almodovar pravi umjetnost od kiča. On je majstor koji antičke tragedije režira kao srceparajuće ljubiće u kojima od /polu/depresivnih domaćica stvara Antigone.

Raščlanjivanje ljubavi i smrti na raspojasane službenice, adolescente, nježne kriminalce i emotivne monstrume koji začas skaču u odjeću jednostavnih i svima bliskih susjeda napravili su od Almodovara ikonu novog autorskog filma, koji je gledljiv za svakoga, a razumljiv samo za odabrane.

Njegovi likove žive svoje živote kao u /osrednjim/ ljubavnim romanima sa nesrećnim krajem.

"Pričaj s njom", "Sve o mojoj majci", "Žene na rubu nervnog sloma", "Visoke potpetice"... sve su to filmski vrhovi ovog doktora bizarnosti, koji, pričajući priče "bez ikakve veze", govori o duši više nego bilo koji plaćeni stručnjak.

Pedro Almodovar je nastavljač poetike Luisa Bunjuela, kralja cinizma i socijalne, političke i društvene perverzije, samo što je Almodovar demistifikator i nepopravljivi romantik čiji likovi, kao u zaboravljene šahtove, uvijek upadaju u zamke drama koje su sami nehotično izazvali.

Almodovarov film "Žene na rubu nevnog sloma" iz 1998. godine bio je među nominovanim za "Zlatnog lava" za najbolji film i tako je sve počelo.

Za "Pričaj s njom" dobio je "Oskara" za najbolji izvorni scenario, a dobitnik je "Oskara" za najbolji strani film za "Sve o mojoj majci" iz 2000...

Ovaj duhovni transvestit, dječak i djevojčica u jednom tijelu, skrenuo je pažnju ne sebe neobičnom mješavinom mjuzikla, ljubavne priče i opsesije u ostvarenju "Visoke potpetice".

Ostvarenje "Veži me" je Almodovarov latino odgovor na holivudske melodarme iz zlatnog doba američkog filma.

Almodovarova poetika proističe iz potpune slobode razmišljanja i ponašanja.

Neopterećen društvenim kanonima bilo koje vrste, zapravo preskačući ih uz osmjeh kao što djeca u igri preskaču "školicu", čarobni Španac poklonio je filmu niz ostvarenja koja će ga nadživjeti, a nekim starim i novim generacijama uljepšati usamljeničke sate.

Otuda je "Zlatni lav" za životno djelo došao u prave ruke - Almodovar je antidepresiv za emotivna stanja koja sam izaziva.