VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija31/08/2019

SRBIJA SE NAMETNULA KAO STRATEŠKI NAJVAŽNIJI PARTNER

 

NOVI SAD, 31. AVGUSTA /SRNA/ - Potpredsjednik Svekineske narodne političke konsultativne konferencije Li Bin izjavila je danas u Novom Sadu da se Srbija u ovom dijelu Evrope nametnula kao strateški najvažniji partner u okviru kineske razvojne strategije "Pojas i put".

 

Ona je rekla da su uspješni kapitalni projekti poput kupovine željezare u Smederevu i izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte, uvod u dugoročnu saradnju i zajedničke projekte u korist oba naroda.

"Kina je spremna da i dalje snažno ohrabruje i logistički podržava kineske provincije da intenziviraju saradnju sa Srbijom, sa posebnim akcentom na povezivanju lokalnih i regionalnih sredina", rekla je Li Bin nakon sastanka sa delegacijom Skupštine Autonomne Pokrajine /AP/ Vojvodina.

Na sastanku kineske i pokrajinske delegacije razgovarano je i o mogućnostima daljeg zajedničkog razvoja i unapređivanja saradnje u oblastima poljoprivrede, nauke, obrazovanja, kao i nastavka razvijanja međusobnog prijateljstva, a sagovornici su više puta istakli da su odnosi Srbije i Kine na istorijskom maksimumu.

Predsjednik pokrajinske skupštine Ištvan Pastor izrazio je zadovoljstvo zbog značajnih kineskih investicija u Srbiji, ističući da je u pet kineskih kompanija koje uspješno posluju u Vojvodini zaposleno više od 1.600 radnika.

On je podsjetio da je krajem marta položen kamen temeljac za izgradnju fabrike za proizvodnju auto-guma kineske kompanije "Šandong Lingong" u Zrenjaninu vrijednosti milijardu evra, a planirano je zapošljavanje 1.500 ljudi.

"Za našu pokrajinu i Srbiju u celini ovakve investicije su od životne važnosti i učinićemo sve što je potrebno da ih u budućnosti bude još", istakao je Pastor tokom razgovora sa kineskom delegacijom.

U razgovoru sa kineskom delegacijom učestvovali su i potpredsjednici Skupštine Damir Zobenica, Snežana Sedlar, Aleksandra Đanković, Dušan Jakovljev i Miroslav Vasin, ambasador Kine u Srbiji Čen Bo i generalni sekretar Skupštine Vojvodne Nikola Banjac.

Pokrajinska delegacija istakla je veoma aktivnu saradnju između Vojvodine i kineskih provincija, koja je značajno intezivirana u prethodnih nekoliko godina.

Posebno je naglašena institucionalizovana saradnja Vojvodine sa kineskim provincijama Hajnan, Guangdong, Đilin, Fuđien i Hebej.

Delegaciju Svekineske narodne političke konsultativne konferencije, predvođenu Li Bin, primio je danas i predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.