VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 02/09/2019

PORUKA U BOCI

 

Poruka izvađena iz Une, koju Kostajničani zovu Jedina, napisana je čitkim dječijim rukopisom na srpskom i engleskom jeziku i pažljivo zatvorena u boci.

 

Priredila: Marija ADAMOVIĆ

KOSTAJNICA, 2. SEPTEMBRA /SRNA/ - Rijeka Una, velika ljubav Kostajničana, nosi "poruke u boci".

LJeto se odužilo ove godine, sezona kupanja u Uni u Kostajnici trajala je nešto duže, čak i nakon Preobraženja, kada se, prema narodnom vjerovanju, preobražavaju gora i voda.

Tako su najneumorniji kupači posljednji dan školskog raspusta proveli na obalama Une, u smaragdnoj vodi tražeći osvježenje od sparine i vrućeg vazduha.

Kostajnica je iznjedrila sanjare, umjetnike, pisce... Među njima i Ranka Risojevića, koji tu više ne živi, ali se uvijek rado vraća i piše o rijeci na čijim je obalama odrastao.

Tako je nastao njegov roman "Dječaci sa Une" baš kao što Kostajničani vole da kažu za sebe da su "djeca sa Une", a svoju rijeku nazivaju Jedinom.

Predanje kaže da je Una dobila ime od starih Rimljana, koji su, prvi put ugledavši njenu ljepotu, uzviknuli: "Una!", što na latinskom znači "jedna" ili "jedina".

Iz Kostajnice su često slate poruke prijateljstva uprkos teškim momentima u istoriji. Jedna takva poruka poslata je ovog ljeta upravo rijekom Unom.

Negdje u gornjem dijelu opštine Kostajnica u vodu je spuštena poruka u boci, a pronašli su je kupači koji su dan proveli na plaži nizvodno, takođe, u Kostajnici. Izvadili su je iz vode kako bi pročitali koju riječ.

Poruka je bila "svježa", poslata 26. avgusta ove godine sa najljepšim željama.

U njoj je navedeno da su je poslali djed i unuk, vjerovatno da bi obilježili kraj jednog lijepog ljeta.

Poruka je napisana čitkim dječijim rukopisom na srpskom i engleskom jeziku, te pažljivo zatvorena u boci na kojoj je pisalo "Otvori".

I tako, djedovi, koji su nekada bili dječaci sa Une, sada vole da odgajaju i uče nove generacije da zdravo odrastaju u naručju Jedine.

Poruka je samo nakratko izvađena iz vode, tek da bi priča bila ispričana, a onda je vraćena u maticu rijeke kako bi je kroz svoje brzake, slapove i dubine nosila dalje do ljudi koji se još raduju porukama u boci.