VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura06/09/2019

PROMOVISANA KNjIGA "TAJNA ISTORIJA JEDNE VAROŠI"

 

ANDRIĆGRAD, 6. SEPTEMBRA /SRNA/ - Promocijom knjige "Tajna istorija jedne varoši" autora Jovana Savina u Andrićevom institutu u Andrićgradu večeras je počeo naučni skup pod nazivom "San o gradu".

 

"Pokušao sam da kao mlad i moderan autor predstavim grad u jednoj izmišljenoj mitologiji, u narativu koji je isprekidan vremenskim vektorima, gde se radnja rasteže na 20.000 godina, oslanjajući se na istorijske podatke o Novom Sadu", istakao je Savin.

On je dodao da je govorio i o mističnim momentima koje moderan čitalac voli da čuje, detalje o vremenu provedenom na tvrđavi gdje se šetao sa drugarima i uživao u mističnom vremenu.

"Priča je slojevita i ona prati nedaće modernog rada, neuspela urbanistička rešenja i ono što pokušavam da kritikujem u narativu", zaključio je Savin.

Rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta Aleksandra Vraneš rekla je da su se učesnici okupili da održe važan skup za istoriju, estetiku, književna i naučna istraživanja teme čije je izučavanje započeto ranije.

"Skup je započet predstavljanjem knjige koja obrađuje period od 20 hiljada godina izmišljene istorije i mitologije grada Novog Sada, kombinovana sa stvarnim istorijskim događajima i poznatim faktima", istakla je Vraneševa.

Ona je navela da je knjiga naišla na izuzetan prijem kod čitalaca.

Naučni skup "San o gradu" biće završen u nedjelju, 8. septembra.