VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura07/09/2019

POČEO NAUČNI SKUP "SAN O GRADU"

 

VIŠEGRAD, 7. SEPTEMBRA /SRNA/ - U Andrićevom institutu u Andrićgradu počeo je naučni skup o temi "San o gradu", na kojem će izlaganja imati eminentni stručnjaci i profesori sa Univerziteta iz Republike Srpske i Srbije.

 

Profesor Filozofskog fakulteta sa Pala Saša Knežević rekao je da je ovo treći skup o temi "San o gradu", što pokazuje da je ta tema nepresušna.

"Govoriću o Sarajevu kao motivu srpskih narodnih lirskih pjesama. O tome se malo zna zato što su sve knjige iz druge polovine 19. vijeka i nisu preštampavane. Postoji velika potreba da pjesme budu dostupnije širim masama", naglasio je Knežević.

On je istakao da stalno treba podsjećati na zbornike koji donose vrlo bitne kulturološke podatke.

"Riječ je o tome da su se u Sarajevu svi smatrali Srbima osim Jevreja, da su razlike bile konfesionalne i da to pokazuje narodna lirika, kao i da postoje pjesme sa istim motivom gdje se samo mijenjaju imena", rekao je Knežević.

On navodi da je to jako bitno, jer postoji nešto što se pokušava podmetnuti kao sevdalinka, kao pjesma koja je autohtona za gradsku sredinu u Bosni, dok su narodne pjesme bile u selu, što je, kako kaže, netačno.

"Ta kultura od koje se pokušava napraviti nacionalni milje samo je preuzeta od srpske kulture", kaže Knežević.

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Anđelka Mitrović rekla je da će govoriti o egiparskoj prestonici Kairu, koju će predstaviti kroz djela egipatskih pisaca.

Organizator naučnog skupa je Odjeljenje za književnost Andrićevog instituta.