VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana09/09/2019

POČELA DUHOVNA AKADEMIJA

 

ISTOČNO SARAJEVO, 9. SEPTEMBRA /SRNA/ - U Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu počela je duhovna akademija u okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja.

 

Duhovnoj akademiji prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović i delegacija Narodne skupštine Srpske, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić, te Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Prisutni su i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, načelnici i predstavnici opština sa područja Sarajevsko-romanijske regije, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić i predstavnici boračkih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te članovi porodica žrtava NATO bombardovanja.

Prethodno je za sve poginule Srbe u NATO agresiji na Republiku Srpsku održan parastos u Hramu sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži, a na mjesnom groblju Grlica položeno cvijeće na mjesto gdje su sahranjene prve žrtve NATO bombardovanja u Srpskom Sarajevu.

Organizator Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja je Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratovanja.

Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj je 27. u kalendaru obilježavanja najvažnijih datuma iz istorije srpskog naroda sa ovih prostora.

Prijedlog da ovaj događaj dobije republički značaj dao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

Košarac je 23. novembra prošle godine Odboru Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uputio prijedlog da 9. septembar bude Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, u skladu sa inicijativom koju je ranije pokrenula Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.

On je tada u dopisu Odboru podsjetio da je Srna pokrenula inicijativu i objavila seriju tekstova koji su ovjekovječili svjedočenja o NATO agresiji u Republici Srpskoj i žrtvama bombardovanja osiromašenim uranijumom.