VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana09/09/2019

SAVČIĆ: NEDUŽNE ŽRTVE NATO BOMBARDOVANjA DAJU ODGOVOR NA PITANjE ČLANSTVA

 

ISTOČNO SARAJEVO, 9. SEPTEMBRA /SRNA/ - Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić izjavio je danas da Srbi treba da se sjećaju svake srpske žrtve i da osude neprijateljstvo svih svojih protivnika koji su nerijetko i kukavički nanosili strašne gubitke srpskoj vojsci i civilima.

 

Savčić je nakon polaganja cvijeća na grob žrtava NATO bombardovanja sestre i brata Radmile i Radenka Galinca u Istočnom Sarajevu rekao da ovo mjesto daje odgovore na sva pitanja o kojima se vodi polemika u posljednje vrijeme.

"To pitanje je članstvo u NATO-u i da li nam je mjesto u toj alijansi. Ove nedužne žrtve, ali apsolutno nedužne opominju nas i odgovorni smo i pred njima i pred mnogim drugim da kada budemo donosili konačnu odluku moramo to da imamo u vidu", istakao je Savčić.

Prema njegovim riječima, potrebno je sjećati se svake žrtve, a "posebno je bolno kada se neko ko nije u zvaničnom sukobu iz nekih njemu znanih razloga uključi u sukob, znajući da strana koja je napadnuta nema adekvatan odgovor".

"To je za mene kao vojnika kukavički čin", istakao je Savčić.

On je naveo da je "lako tući po onome ko ne može da se brani" jer treba da udari junak na junaka, pa da se vidi ko je jači.

"Kad bih imao pola njihove tehnike, naoružanja, opreme, bio bih spreman da ih protjeram i na Mjesec. Ali, sa onim što smo mi tada imali, zaista se nije moglo takvoj sili odgovoriti. I nisu to bili samo NATO avioni, nego su na Igmanu, gdje je trebalo da kontrolišu liniju razdvajanja, a i to su zloupotrijebili, rasporedili snage za brze intervencije koje su nemilosrdno 'tukle' cijeli ovaj srpski prostor na kome je stradalo mnogo i civila i vojnika", naglasio je predsjednik BORS-a.

Prema njegovim riječima, cilj neprijateljskih snaga bio je da Vojsku Republike Srpske bukvalno pregazi i vojno neutrališe, a da srpski narod nestane sa ovih prostora.

Savčić je naglasio da svi Srbi treba posebno da cijene Vojsku Republike Srpske i njenu herojsku borbu.

"Mi nismo od onih koji su nakon prvih poraza i bitaka bacili koplje u trnje, nego smo nastavili borbu do kraja rata, dok nismo obezbijedili pošten mir i dok nismo dobili ono za šta smo se borili. Zbog toga želim da još jednom odam duboko priznanje i poštovanje svakom vojniku Republike Srpske, svakom policajcu MUP-a Republike Srpske, jer istorija je pokazala da mi bez naše vojske i naše policije ne možemo biti sigurni", zaključio je Savčić.

U Istočnom Sarajevu danas se obilježava Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratovanja.

Prijedlog da ovaj događaj dobije republički značaj dao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

Košarac je 23. novembra prošle godine Odboru Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uputio prijedlog da 9. septembar bude Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, u skladu sa inicijativom koju je ranije pokrenula Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.

On je tada u dopisu Odboru podsjetio da je Srna pokrenula inicijativu i objavila seriju tekstova koji su ovjekovječili svjedočenja o NATO agresiji u Republici Srpskoj i žrtvama bombardovanja osiromašenim uranijumom.