VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana09/09/2019

MILUNOVIĆ: CILJ NATO AGRESIJE - OMOGUĆAVANjE NEPRIJATELJU DA ZAUZME SRPSKU

 

ISTOČNO SARAJEVO, 9. SEPTEMBRA /SRNA/ - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je cilj NATO agresije na Srpsku i njene građane bio da onesposobi Vojsku Republike Srpske, kako bi se naprijatelju omogućilo da zauzme Srpsku.

 

Milunović je nakon polaganja cvijeća na grob žrtava NATO bombardovanja, brata i sestre Radmile i Radenka Galinca na groblju Grlica u Vojkovićima, rekao novinarima da je u NATO agresiji poginulo 46 vojnika i više od 50 civila, te da je ranjeno 98 vojnika, dok je 121 civil zadobio teže ili lakše povrede.

"Najveća vojna alijansa koja je formirana u istoriji čovječanstva napala je naš mali narod i našu vojsku i to je njihova prva akcija od formiranja 1949. godine. Nanijeli su nam gubitke, imali su za cilj da onesposobe snage Vojske Republike Srpske i da našim neprijateljima omoguće da zauzmu Srpsku", rekao je Milunović na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja Republike Srpske.

On je ukazao da je NATO na Republiku Srpsku i njen narod napao sa 400 letjelica, od toga sa 222 borbena aviona.

"Više od 10 tona eksploziva izručili su na našu teritoriju, lansirali su 13 krstarećih raketa `Tomahavk`, dok su snage za brza dejstva ispalile više od 1.000 granata, a avioni 1.206 projektila na naše položaje. I pored toga, naša vojska je uspjela da zastarjelim sistemima obori osam aviona NATO-a, tri Hrvatska, i po tri bespilotne letjelice i tri helikoptera", naveo je Milunović.

On je dodao da je Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, koji je imenovala Vlada Republike Srpske, kao 27. događaj u svom kalendaru uvrstio Dan sjećanja na žrtve NATO agresije 1995. godine na Vojsku Repubklike Srpske i njen narod.

On je poručio da je Republika Srpska u obavezi da pominje ovaj datum i da se sjeća nevino stradalih žrtava.

Kada je riječ o obilježavanju stradanja Srba na Garavicama kod Bihaća, Milunović je istakao da je MUP Unsko-sanskog kantona odbio da 14. septembra bude obilježeno stradanje 12.000 Srba koje su ustaše ubile u tom mjestu 1941. godine.

"Oni su nas obavijestili da podnesemo novi zahtjev i mi smo predložili da novi datum bude 25. septembar", pojasnio je Milunović.

NATO bombardovanje Republike Srpske 1995. godine, akcija pod kodnim nazivom "Namjerna sila" bila je izazvana navodno dejstvima srpskih snaga po civilnim ciljevima u Sarajevu.

U NATO napadima na Republiku Srpsku učestvovale su SAD, Velika Britanija, Francuska, Turska, Njemačka, Italija, Holandija i Španija.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom danas je u Hramu sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži služio parastos za sve poginule Srbe u NATO agresiji na Republiku Srpsku.