VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana09/09/2019

PAVIĆ: DAN SJEĆANjA JAKO VAŽAN ZA PODSJEĆANjE NA SUŠTINU NATO-a

 

BEOGRAD, 9. SEPTEMBRA /SRNA/ - Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj jako je važno ne samo zato da bi se sjećali žrtava koje je NATO prouzrokovao, nego i za podsjećanje na to šta NATO jeste u svojoj suštini, a ne ono što kaže na svom sajtu i kroz svoje glasnogovornike i slatkorječive političare, rekao je Srni politički analitičar iz Beograda Aleksandar Pavić.

 

"NATO je stao na stranu islamskih fundamentalista u BiH. Za njihov račun je bombardovao Republiku Srpsku i osiromašenim uranijumom i ostavio trajne posledice, a danas se NATO predstavlja kao neka organizacija koja promoviše ljudska prava i vrednosti i demokratiju", naveo je Pavić.

On je istakao da sjećanje na to šta je NATO stvarno, pomaže Srbima da se orijentišu u vremenu i prostoru i da znaju zašto su "i dan danas" na drugoj, suprotnoj strani od NATO-a.

Prema njegovim riječima, to je zato što NATO i dalje na neki način bombarduje cijelu BiH, a ne samo Republiku Srpsku, time što se direktno miješa u današnje političke procese i sprečava da se sprovede demokratska volja naroda izražena kroz izbore.

"Ovo je kultura pamćenja, koja treba da se gaji, da bi se znalo i da se ne zaboravi sa kim imamo posla i da neko ko je juče činio zločine, ne može da se samo kojih 20 godina kasnije, predstavi kao nešto sasvim drugo", rekao je Pavić.

On je istakao da obilježavnje Dana sjećanja nije samo puka simbolika, nego da to "apsolutno informiše i današnje političke odluke" i pomaže javnosti da shvati zašto se neke odluke donose i da se zna zašto treba raditi ono što se radi i za čiju stranu se treba opredijeliti.

Pavić je napomenuo da je za srpski narod važno da ne ponavlja istorijske greške i da ima čvrsto tlo pod nogama, zvog čega kulturu sjećanja treba gajiti i po drugim osnovama i ne zaboravljati ni druge stvari, među kojima je jako važna i ta kako je današnja BiH uopšte nastala.

"Jako je važno da se obilježava sećanje na zločinačko NATO bombardovanja Republike Srpske, koje je, u stvari, bilo uvod u kasnije zločinačko bombardovanje i agresiju na Srbiju i Crnu Goru", zaključio je Pavić.

U Istočnoj Ilidži i Istočnom Novom Sarajevu danas je obilježen Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj tokom kojeg je ubijeno 46 vojnika i više od 50 civila.