VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti10/09/2019

SLUŽEN PARASTOS POVODOM DANA RATNIH VOJNIH INVALIDA

 

FOČA, 10. SEPTEMBRA /SRNA/ - U Foči je danas obilježen Dan ratnih vojnih invalida Republike Srpske, a tim povodom služen je parastos i položeno cvijeće na centralni spomenik poginulim borcima i civilima iz posljednjeg rata.

 

U ratu od 1992. do 1995. godine, 460 boraca Vojske Republike Srpske iz Foče ostali su invalidi.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Foča Dragan Milanović podsjetio je da je 10. septembra 1993. godine Narodna skupština Republike Srpske usvojila zakon o ratnim vojnim invalidima, pa su taj dan odredili kao svoj.

Milanović smatra da je potrebno da Vlada Srpske i ostale institucije posvete više pažnje pravima ove kategorije boraca.

Prema njegovim riječima, invalidnina odavno nije povećana, a Savez ratnih vojnih invalida tražio je ove godine da postotak povećanja osnovice porodične i lične invalidnine bude 10 odsto.

"Imamo obećanje od predsjednika Vlade, ako se steknu uslovi, da će se to i desiti, a nadam se da ćemo u ovom mjesecu imati sastanak sa premijerom da vidimo da li su se stekli uslovi za 10 odsto ili je to neki niži procenat", rekao je Milanović.

Zoran Živanović, stoodstotni ratni vojni invalid prve kategorije, teško je ranjen na frontu prema Goraždu.

"Sa današnjeg skupa možemo poslati poruku da su invalidi još tu za Republiku Srpsku, bez obzira što su invalidi, kao i da se posveti više pažnje licima sa invaliditetom, pogotovo od četvrte do 10. kategorije", rekao je Živanović.

Cvijeće na centralni spomenik u Foči položili su i svijeće prislužili načelnik opštine Radisav Mašić, te delegacije Udruženja ratnih vojnih invalida, Boračke i Organizacije porodica poginulih boraca.