VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo10/09/2019

ČLANOVI "DAUN SI CENTRA" BANjALUKA VEČERAS U DAUNOVOM KAFEU U ZAJEČARU

 

BEOGRAD, 10. SEPTEMBRA /SRNA/ - Članovi "Daun si centra" Banjaluka, koji učestvuju na Međunarodnom inkluzivnom festivalu dječijeg i omladinskog stvaralaštva "Art zona za sve" u Zaječaru, danas kasno poslije podne biće konobari u u Daunovom kafeu, a sutra će izvesti predstavu "Mali princ", najavljeno je iz Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

 

Prema programu, u Daunovom kafeu, kao konobari radiće šest članova Daunovog centra Banjaluka koji su završili drugi nivo obuke "Pain" tokom radno-rehabilitacionog programa u Zdravstveno-turističkom centru "Banja Vrućica".

Sutra u 12.00 časova u sali Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije, na tribini o socijalnom preduzetništvu, psihoterapeut Zoran Jelić, upravnik Daun sindrom centra Banjaluka, prezentovaće rehabilitacioni program "Pain", čiji je cilj da se osobe sa Daunovim sindromom osjete društveno korisnim, da im se da pravo na samoizbor, za stvaranje ličnog identiteta, da se radno osposobe i socijalno integrišu.

Istog dana, u 20.00 časova u Dječijem centru u Zaječaru polaznici škole glume za osobe sa Daunovim sindromom izvešće predstavu "Mali princ".

Međunarodni inkluzivni festival dječijeg i omladinskog stvaralaštva "Art zona za sve" od danas do 13. septembra održava se u Zaječaru.

Organizator prve škole glume za osobe sa Daunovim sindromom u Republici Srpskoj je "Daun si centar" Banjaluka, a vodi je Aleksandra Spasojević, glumica i reditelj iz Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Predstava "Mali princ" premijerno je izvedena 8. septembra u Banjaluci, a posvećena je Ariju Livneu, jednom od zaslužnih što Daun sindrom centar Banjaluka postoji i opstaje.

Nastup u Zaječaru članovi banjalučkog centra za osobe sa Daunovim sindromom posvetili su Zdravstveno-turističkom centru "Banja Vrućica".

U saopštenju se navodi da Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji od početka podržava aktivnosti "Daun si centra" iz Banjaluke na uspostavljanju saradnje sa srodnim organizacijama i institucijama u Srbiji, kao i sve druge aktivnosti vezane za ovu saradnju u cilju pomoći osobama sa Daunovim sindromom.

Uz podršku Predstavništva, u januaru ove godine potpisan je sporazum o saradnji između Udruženja Daun sindrom iz Beograda, "Daun si centra" iz Banjaluke i Centra za brigu o starima, djeci i osobama sa invaliditetom Novi Beograd.

Predstavništvo je podržalo Nedelju Daunovog sindroma Beograd–Banjaluka, koja je održana u martu ove godine u oganizaciji "Daun si centra" iz Banjaluke, Udruženja Daun sindrom iz Beograda i Centra za brigu o starima, djeci i osobama sa invaliditetom Novi Beograd.