VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo10/09/2019

UREĐEN NAČIN ODREĐIVANjA LIČNOG IMENA

 

BANjALUKA, 10. SEPTEMBRA /SRNA/ - Prijedlogom zakona o ličnom imenu uređuju se pojam, način određivanja, korištenja i promjene ličnog imena državljana Republike Srpske i BiH.

 

U obrazloženju zakonskog rješenja, koji bi Narodna skupština trebalo da razmatra na predstojećoj sjednici, propisano je da se ovaj zakon odnosi na lica koja posjeduju državljanstvo Republike Srpske i BiH i upisana su u matične knjige rođenih u Srpskoj.

Dugogodišnje iskustvo u primjeni zakona pokazuje da je potrebno na jasan i nedvosmislen način utvrditi na koju kategoriju lica se odnosi važeći Zakon, da li na državljane Republike Srpske i BiH ili i na druga lica koja su rođena u Srpskoj, bez obzira na to čije državljanstvo posjeduju.

Važeći Zakon o ličnom imenu Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 1993. godine, s tim da je u manjem obimu mijenjan 2000. godine.

"Novim zakonom omogućena je promjena ličnog imena i velikom broju državljana BiH i Federacije BiH, koji imaju dugogodišnje prebivalište u Republici Srpskoj, a kojima zbog ograničenja propisanih u Zakonu o ličnom imenu Federacije BiH to nije bilo omogućeno u mjestu gdje su upisani u matične knjige u Federaciji", pojašnjava se u zakonu.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za utorak, 17. septembar.