VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet11/09/2019

MERKEL: IMAMO ŠANSU ZA UREDAN "BREGZIT"

 

BERLIN, 11. SEPTEMBRA /SRNA-Rojters/ - Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je danas da i dalje postoje šanse da se izlazak Velike Britanije iz EU realizuje na uredan način iako se London priprema i za tvrdi "Bregzit".

 

"I dalje imamo sve šanse da ostvarimo uredan `Bregzit` i Vlada Njemačke će činiti sve što može da se to dogodi - sve do posljednjeg dana. Ali mi smo spremni i za neuredan `Bregzit`", rekla je Merkelova u parlamentu.

Ona je dodala da je činjenica da će, poslije istupanja Britanije, u susjedstvu postojati konkurent, čak i ako se sačuvaju bliska ekonomska, spoljna i bezbjednosna saradnja i prijateljski odnosi.

Merkelova je rekla da ekonomski rast Kine donosi i veću odgovornost Pekinga na svjetskoj sceni i da je prošle sedmice rekla kineskim liderima da je neophodno podržati ljudska prava.

Ona je napomenula da trgovinski konflikt Kine i SAD nanosi štetu Njemačkoj, čiji se ekonomski rast tradicionalno oslanja na izvoz.

"Postoji međunarodna neizvjesnost zbog trgovinskog konflikta SAD i Kine i to, naravno, vrši uticaj na izvozno orijentisanu zemlju poput Njemačke", rekla je njemački kancelar.

Merkelova je dodala da će njen kabinet i dalje raditi na pronalaženju rješnja za spor sa Iranom da bi se izbjegla eskalacija i da će učiniti sve da se izbjegne rat preko posrednika u Libiji.