VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija11/09/2019

OČEKIVANI PRINOS KUKURUZA OSAM DO 10 TONA PO HEKTARU

 

ŠAMAC, 11. SEPTEMBRA /SRNA/ - Stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Šamac Mladen Adžić rekao je danas Srni da na ovom području za nekoliko dana počinje berba kukuruza kojim je zasijano 5.000 hektara, a da je očekivani prinos od osam do 10 tona po hektaru.

 

Adžić je rekao da je kukuruz sada u stanju fiziološke zrelosti, a prema procjenama na terenu, stanje je zadovoljavajuće.

"Imamo povoljne vremenske uslove. Ratari će narednih dana moći pripremiti mehanizaciju i vršiti berbu. Prvo se očekuje berba kukuruza u klipu, kreće se sa ranijim hibridima, nakon čega, kada bude postignuta određena vlažnost zrna, počinje berba kukuruza u zrnu", pojasnio je Adžić.

On je istakao da na području Šamca nisu zabilježena značajnija oboljenja na kukuruzu.

"Nekoliko godina smo na ovom području imali problem sa kukuruznom zlaticom, međutim, naši ratari su oprezni, tako da primjenom plodoreda i smjenom različitih kultura nastoje da riješe i taj problem, koji bi mogao da utiče na smanjenje prinosa kukuruza", ukazao je Adžić.

Adžić je dodao da su poljoprivrednici na početku vegetacije bili suočeni sa olujnim nevremenom, koje je jednim dijelom uzrok određene štete na kukuruzu, poput lomljenja, a koja može da smanji prinos kukuruza na području Šamca.

"Uprkos nedaćama koje su se događale, smatram da će prinos biti zadovoljavajući i opravdati finansijska ulaganja", ocijenio je Adžić.