VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika11/09/2019

BEOGRAD ĆE NASTOJATI DA PITANjE KOSMETA RIJEŠI KOMPROMISOM

 

BEOGRAD, 11. SEPTEMBRA /SRNA/ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa predsjednikom Češke Milošem Zemanom da će Srbija nastojati da problem Kosmeta riješi kompromisom,a ne ultimatumom i zahvalio Češkoj za podršku koju pruža Srbiji po tom pitanju.

 

"Predsednik Zeman je danas govorio i o čuvenoj De Golovoj `politici svih azimuta`, koju Srbija danas mora da ima. Dakle, da gleda na različite strane, da ima svoju evropsku politiku i evropsku agendu da želi da bude dio EU, ali da se ne stidi svojih dobrih odnosa sa Kinom i Rusijom, naprotiv da se time ponosimo i da želimo da imamo još bolju saradnju", rekao je Vučić.

On je prenio Zemanove riječi da je to način da Srbija kao zemlja koja se nalazi na raskrsnici puteva i pod raznim pritiscima iz različitih razloga uspijeva da obezbjeđuje sebi napredak i napredak u kvalitetu života za svoje građane.

Predsjednik Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare poručio da će se voditi i Zemanovim riječima da oni koji upravljaju zemljom moraju da vode državne i nacionalne interese, a ne da budu marionete i ponovio da će Srbija nastaviti da vodi politiku vojne neutralnosti kao i do sada.

"To je odluka Narodne skupštine Srbije, odluka srpskog naroda. Ja smatram da je to najbolja odluka Srbije, jer mi tako brinemo o sebi, čuvamo svoje nebo, štitimo svoju zemlju. Istovremeno imamo dobre odnose sa NATO-om. Uvek ćemo da gledamo da takve odnose gradimo u budućnosti, da se ne bi ponovila 1999. godina,ali rane srpskog naroda iz 1999. godine nisu zacelile i danas je teško da nađete bilo koga ko razume šta je to NATO radio te 1999. godine, barem ovde u Srbiji", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je iskazao zadovoljstvo što ga je Zeman pozvao kao gosta na sastanak Vašingtonske grupe u Prag 3. oktobra.

Zeman je naglasio da svaki političar mora da brani interese svoje države, a ne da bude marioneta bilo koje strane vlasti.

On je u vezi sa Kosovom poručio da država koju predvode ratni zločinci ne bi trebala da se nalazi u zajednici demokratskih zemalja.

"Haški tribunal je prije nekog vremena objavio vijest gde je izrazio prezrenje u vezi sa ratnim zločinima kosovskih predstavnika. Mislim da je upravo zbog toga dao ostavku predsjednik Vlade Kosova. Dozvolite da izrazim, iako je to lično, ali time i jače mišljenje, da država koju predvode ratni zločinci ne bi trebalo da se nalazi u zajednici demokratskih zemalja", rekao je Zeman.