VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo11/09/2019

ODBIJEN ZAHTJEV POLJSKE ZA PUŠTANjE GENERALA KRSTIĆA

 

BEOGRAD, 11. SEPTEMBRA /SRNA/ - Poljske vlasti podnijele su zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu generala Radislava Krstića, a ne sam general, i bilo je očekivano da će haški tribunal to odbiti, jer se prema haškim pravilima uslov za prijevremeno puštanje stiče najranije u martu 2022. godine, rekao je Srni Nenad Petrušić, advokat generala Krstića.

 

"Dakle, nije se odlučivalo o ličnom zahtevu generala Krstića, nego o zahtevu poljskih vlasti gde on izdržava kaznu zatvora. Prema njihovim propisima, maksimalna kazna za izdržavanje je 20 godina, a kako tamo ispunjava dve trećine, oni su iz procesnih razloga to zatražili po Zakonu o izvršenju sankcija Poljske", rekao je Petrušić.

On je objasnio da o prijevremenom puštanju na slobodu odlučuje onaj sud koji je generala Krstića poslao na izdržavanje kazne, a to je tribunal u Hagu, pa je bilo očekivano da će odbiti zahtjev Poljske.

Petrušić je najavio da će general Krstić podnijeti molbu za puštanje na prijevremenu slobodu čim bude ispunjen uslov o izdržane dvije trećine kazne, a to je najranije u martu 2022. godine.

On je rekao da general Krstić, kome je amputirana noga, nema problema kakvih je imao dok je bio u zatvoru u Engleskoj i istakao da su zatvorske vlasti u Poljskoj vrlo korektne prema njemu.

Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične tribunale sudija Karmel Ađijus odbio je zahtjev Radislava Krstića za prijevremeno oslobađanje iz zatvora, saopšteno je danas iz Mehanizma.

"Odlučio sam da Krstiću odbijem prijevremeno oslobađanje zato što on trenutno nije kvalifikovan da se to razmatra", piše u odluci.

U tekstu se dodaje da "nema indikacija da postoje bilo kakve ubjedljive ili vanredne okolnosti koje bi opravdale Krstićevo oslobađanje prije nego što odsluži minimalan broj godina neophodan da bi se razmatralo prijevremeno oslobađanje".

Sudija je precizirao da je uslov za prijevremeno oslobađanje to da je on izdržao dvije trećine kazne.

General Radislav Krstić bio je komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, a po haškoj potjernici uhapšen je u decembru 1998. godine.

Prvostepeno je osuđen za navodni genocid u Srebrenici na 46 godina zatvora, ali mu je u drugom stepenu presuda skraćena na 35 godina.