VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo11/09/2019

URUČENA OPREMA ZA NADZOR GRANICE VRIJEDNA MILION EVRA

 

SARAJEVO, 11. SEPTEMBRA /SRNA/ - Primopredaja savremene tehničke opreme za nadzor granice u vrijednosti od milion evra, koju je donirala Češka, obavljena je danas u sjedištu Granične policije BiH u Sarajevu.

 

Oprema je namijenjena za jačanje zaštite granica i efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija, a uključuje termovizijske kamere, bespilotne letjelice, opremu za otkrivanje otkucaja srca i disanja.

Primoporedaji su prisustvovali ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić, ambasador Češke u BiH Jakub Skalnik i rukovodstvo Granične policije BiH.

Zahvaljujući vlastima Češke i Skalniku za vrijednu donaciju, Mektić je istakao da je ova oprema od velike važnosti za tehničko opremanje Granične policije BiH, pogotovo jer se donacija realizuje u vrijeme aktuelne migrantske krize u BiH.

"Riječ je o visoko sofisticiranoj opremi koja će graničnim policajcima uz značajnoj mjeri olakšati posao i pomoći da otkriju i spriječe ulazak ilegalnih migranata u BiH, a samim tim i bolju zaštitu granice, kao i efikasniju saradnju sa nadležnim organima EU koje se bave pitanjem rješavanja migrantske krize", izjavio je Mektić novinarima.

On je dodao da institucije BiH treba da Graničnoj policiji BiH obezbijede kontinuirano tehničko opremanje i osposobljavanje stručnog kadra za korištenje specijalističke opreme.

Ambasador Skalnik rekao je da je zadovoljan i srećan zbog današnjeg događaja u Graničnoj policiji BiH, izražavajući uvjerenje da će to biti velika pomoć u borbi protiv ilegalnih migracija.

"Češka Republika pomaže svim zemljama bivše Jugoslavije koje se nalaze na tzv. migrantskoj ruti, a to su uz BiH i Srbija i Sjeverna Makedonija", rekao je Skalnik.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić naglasio je da će nova oprema Graničnoj policiji BiH omogućiti da aktivnosti na planu sprečavanja ilegalnih prelazaka i zaštite granice BiH podigne na viši nivo.

"Samo značajnim ulaganjem u infrastrukturu i specijalističku opremu, Granična policija BiH može da ide u korak sa najmodernijim praksama i standardima EU", rekao je Galić i zahvalio Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara i Vladi Češke Republike za donaciju.

Galić je podvukao da je ova oprema došla na traženje Granične policije BiH.

Prema njegovim riječima, nabavljena specijalistička oprema može da zamijeni po nekoliko policijskih službenika.

Galić je potvrdio da ovoj agenciji za sprovođenje zakona u BiH nedostaje 375 ljudi.

On je naveo da je BiH, u pogledu migrantske krize, suočena sa određenim vanrednim okolnostima, ali da tu institucije BiH nisu reagovale na adekvatan način.

U sklopu saradnje SR Njemačke i Granične policije BiH, danas popodne u sjedištu ove agencije upriličena je i primopredaja donacije opreme u vrijednosti 150. 000 KM, kojoj je, osim rukovodstva Granične policije BiH, prisustvovala i novoimenovani njemački ambasador u BiH Margret Ueber.