VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo11/09/2019

POČELA AKADEMIJA POVODOM JUBILEJA 100 GODINA RADA

 

TESLIĆ, 11. SEPTEMBRA /SRNA/ - U Zdravstveno-turističkom centru "Banja Vrućica" kod Teslića, povodom 100 godina njenog rada, počela je svečana akademija kojoj prisustvuju predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković.

 

Akademiji prisustvuje i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević.

Prisutni su direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Mladen Milić, predsjednik Udruženja penzionera Srpske Rade Rakulj, akademik Rajko Kuzmanović, predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov, predstavnici Ambasade Hrvatske u BiH i ostale zvanice.

Zdravstveno-turistički centar "Banja Vrućica", koji ove godine obilježava stotinu godina od osnivanja, promovisao je 6. septembra monografiju o svom istorijatu, kao i "viber" stikere sa motivima Banje.

U monografiji "Banja Vrućica - vijek u službi zdravlja", autora Bojana Stojnića, navodi se da su 1925. godine tokom kaptaže banjskih izvora pronađeni zlatnik i ogrlica iz rimskog perioda, što je potvrda da je i u tom periodu bila poznata ljekovitost termomineralne vode sa ovog područja.