VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo11/09/2019

DECENIJAMA TREBA ČEKATI VIDLJIVE REZULTATE

 

BANjALUKA, 11. SEPTEMBRA /SRNA/ - Demograf Milimir Mučibabić izjavio je večeras da bi na vidljive rezulate koji su izloženi u studiji o demografskom razvoju i populacionoj politici Republike Srpske, pod uslovom da se odmah počne primjenjivati, trebalo čekati decenijama.

 

Ističući da je temu rješavanja demografskih problema pokrenula predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i da se u nju uključila Vlada, Mučibabić je naglasio da poboljšanje demogafske situacije nije samo pitanje za institucije, već za sve u društvu.

"Smatram da je priča koja se zove demografija ujedno i test za patriotizam i ne može rješiti samo institucionalnim materijalnim izdvajanjem. To viševalentan problem čije rješenje traži, u prvom redu, promjenu vrijednosnog koda", rekao je Mučibabić za ATV.

On kaže da je potrebno promijeniti sadašnju matricu vrijednosti, prema kojoj je pojedinac mjera svih stvari, te vraćanje vrijednostima porodice.

Mučibabić, koji je i senator Republike Srpske, naveo je da se demografski problem ne javlja samo u Srpskoj, već i Evropi, a posebno je izražen na Mediteranu.

U Palati Republike Srpske danas je održan sastanak na kojem je predstavljena naučnoistraživačka studija "Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske - analiza stanja i prijedlog mjera", koju je na inicijativu predsjednika Srpske Željke Cvijanović sačinio ekspertski tim kojim je rukovodio Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Draško Marinković.