VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo12/09/2019

ŠTRAJK U ŠKOLAMA NASTAVLJEN UPRKOS SUDSKOJ ODLUCI

 

SARAJEVO, 12. SEPTEMBRA /SRNA/ - Štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama u Unsko-sanskom kantonu nastavljen je i jutros uprkos odluci suda u Bihaću da privremeno zabrani štrajk u osnovnim školama.

 

Zabranu je zatražilo Kantonalno pravobranilaštvo na zahtjev Ministarstva obrazovanja i Vlade Unsko-sanskog kantona.

"Nalaže se sindikatu da omogući nesmetano obavljanje vaspitno-obrazovnog procesa u javnim ustanovama osnovnog obrazovanja na području Unsko-sanskog kantona. Protiv ovog rješenja nije dozvoljena žalba", navedeno je u rješenju koje je potpisala sudija Jasmina Lipovača.

Nakon ovog rješenja sinoć su u Sindikatu obrazovanja imali duge konsultacije sa advokatima, a kasno uveče su poslali obavještenje sindikalnim podružnicama da ipak nastave sa štrajkom u osnovnim školama, objavljeno je na portalu sarajevskog "Oslobođenja".

Rukovodstvo Sindikata neće izvršiti političku privremenu mjeru koju je donijela sudija Opštinskog suda u Bihaću, navodi se u saopštenju Odbora sindikata obrazovanja Unsko-sanskog kantona koji je potpisala predsjednik sindikalnog odbora Zehra Hadžić.

Sindikati očekuju od podružnica današnje izvještaje o "štrajkolomcima" među direktorima jer sindikat namjerava da protiv njih podigne krivične prijave zbog kršenja Zakona o radu, navodi list.

Zaposleni u školama u Unsko-sanskom kantonu traže od Kantonalne vlade da poštuje kolektivni ugovor za zaposlene u obrazovanju i da se ispoštuje ranije dogovorena osnovica za plate koja se, kako tvrde, krši od septembra prošle godine.