VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo12/09/2019

KITAROVIĆEVA U PISMU PUPOVCU POKAZALA DA JE HRVATSKA ZEMLJA MRŽNjE

 

BEOGRAD, 12. SEPTEMBRA /SRNA/ - Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović je svojim pismom predsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu suštinski pokazala da Hrvatska nije zemlja mira, razumijevanja i prosperiteta već mržnje, netrpeljivosti i etničkog nasilja čiji je temelj ustaštvo, izjavio je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

 

Linta ističe da Kitarovićeva u pismu nije pokazala spremnost da se javno izvini zbog niza svojih proustaških izjava, proustaškog ponašanja i ćutanja na niz proustaških manifestacija čiji je cilj rehabilitacija ustaških zločinaca i genocidne Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

On ocjenjuje da je Kitarovićeva ovim još jednom potvrdila da vodi proustašku politiku i podsjetio da je ona, prilikom zvanične posjete Argentini u martu prošle godine, izjavila da je ponosna na sve Hrvate koji su stigli u tu južnoameričku zemlju nakon Drugog svjetskog rata.

Linta podsjeća da su većina tih Hrvata bili ustaški zlikovci, među kojima su - Ante Pavelić, Dinko Šakić, Eugen Kvaternik i Ivo Rojnica.

On navodi da je Kitarovićeva prihvatila da joj se u ime hrvatske zajednice u Argentini obrati unuk bivšeg ustaškog ministra šumarstva u NDH Tomislav Frković, koji svake godine u Buenos Ajresu predvodi proslavu 10. aprila - dana osnivanja NDH i koji drži vatrene govore za masovnog ubicu Pavelića.

"Slikala se sa ustaškom zastavom u Kanadi, za ustanak u Srbu protiv genocidne NDH - 27. jul 1941. godine kaže da je bio početak pokolja Hrvata, za Pavelića kaže da je njegova najveća greška to što je izdao i prevario Hrvate, a ne što je bio na čelu NDH, koja je donijela rasne zakone i počinila genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima", podsjeća Linta.

On napominje da Kitarovićeva "stalno ponavlja ustašku tezu o takozvanoj velikosrpskoj agresiji, izražava žaljenje što nije bila pripadnik hrvatske vojske da ubija Srbe, veliča ratne zločince iz posljednjeg rata na čelu sa Franjom Tuđmanom i generalom Antom Gotovinom, a da glavnog promotera ustaštva i apostola mržnje Marka Perkovića Tompsona naziva svojim omiljenim pjevačem".

"Za koljački pozdrav `Za dom spremni` kaže da je stari hrvatski pozdrav, polaže cvijeće ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu na tabli na kojoj piše `U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci` i na kojoj se nalazi ustaški grb, odlikovala je čelnika proustaškog hrvatskog pokreta Nikolu Štedula, a ratnog zločinca nadbiskupa Alojzija Stepinca naziva svecem i pravednikom koji je tobože spasavao Jevreje i druge narode", navodi Linta.

On podsjeća da Kitarovićeva nije osudila isplatu penzija ustaškim zločincima od 1993. godine i podizanje spomenika i spomen-ploča ubijenim ustašama u Sisku i na drugim mjestima.

"Nije osudila mise Anti Paveliću i ustaškim generalima i pukovnicima koje se svake godine služe u Zagrebu, skandalozni film Jakova Sedlara i štampanje i promociju knjiga više proustaških udruženja čiji je cilj da glavnu fabriku smrti na Balkanu - Jasenovac prikažu radnim logorom, a za Jasenovac traži da se sprovede forenzika i drugo", naveo je Linta.

Povodom obraćanja javnosti predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Milorada Pupovca, Kitarovićeva je juče uputila Pupovcu pismo u kojem mu je zamjerila da u javnim istupima na neprimjeren, neprihvatljiv i zlonamjeran način kritikuje Hrvatsku.

Pupovac je prethodno na konferenciji za novinare poručio da nije četnik, da nije dežurni krivac za poruke koje se razmjenjuju između Srbije i Hrvatske, te da ta stranka još nije odlučila šta joj je činiti o pitanju ostanka u vladajućoj koaliciji u Hrvatskoj.

Govoreći o zahtjevu nekih stranaka i pojedinaca da se izvini zbog svojih izjava o navodnom upoređivanju današnje Hrvatske i ustaške NDH, Pupovac je podsjetio da je on u Hrvatskoj, u kojoj živi, bio nazivan raznim imenima i da ni od koga nije tražio izvinjenje.