VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti14/09/2019

OBILJEŽENO 28 GODINA OD FORMIRANjA

 

BANjALUKA, 14. SEPTEMBRA /SRNA/ - Na Rakovačkim barama kod Banjaluke danas je obilježeno 28 godina od formiranja Druge krajiške pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, kroz koju je tokom rata prošlo više od 23.000 boraca.

 

Potpredsjednik Udruženja boraca Druge Krajiške brigade Vladimir Ševarika rekao je da je 234 boraca iz ove brigrade poginulo, a oko 1.750 ranjeno, od kojih je 750 ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.

Ševarika je podsjetio na slavni ratni put i vitešku borbu ove brigade od odlaska 1991. godine u zapadnu Slavoniju pa do učešća u borbama za proboj Koridora i na drugim ratišta u Srpskoj.

On je istakao nemjerljiv doprinos boraca ove brigade u stvaranju Republike Srpske.

Branko Grahovac, sin pokojnog majora VRS Dragana Grahovca koji je bio pripadnik Druge krajiške brigade, rekao je novinarima da je najvažnije da mladi ljudi obilježćavaju ovakve događaje da heroji ne bi bili zaboravljeni.

Parastos poginulim borcima služen je u Memorijalnom centru na Rakovačkim barama, te su položeni vijenci.

Vijence su položili predstavnici Udruženja boraca ove brigade, Boračke organizacije grada Banjaluka, 16. Krajiške motorizovane brigade VRS, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, Boračke organizacije Laktaši, te članovi porodice pokojnog komandanta bataljona Druge Krajiške brogade Dragana Grahovca.