VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika15/09/2019

CRNADAK: SPROVOĐENjEM DOKUMENTA BIO BI NARUŠEN MIR NA BALKANU

 

BANjALUKA, 15. SEPTEMBRA /SRNA/ - Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak upozorio je da bi u BiH i na Balkanu bili narušeni mir i stabilnost, ukoliko bi SDA pokušala da sprovede Programsku deklaraciju kojom je predviđena "republika BiH" i izrazio nadu da će međunarodna zajednica reagovati.

 

Osim što je anidejtonsa i antievropska, kaže Crnadak, ova rezolucija je i protiv interesa Srba, Republike Srpske, ali i BiH, koja može da opstane i funkcioniše samo uz unutrašnji dogovor na bazi dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Crnadak, koji je i potpredsjednik PDP-a, ocijenio je da odavno nije bilo većeg udara na Dejtonski sporazum i mir u BiH nego što je donošenje ove deklaracije SDA.

On je dodao da je dodatna provokacija SDA jučerašnja poruka da ova stranka neće odustati od osporavanja imena Republike Srpske.

"To je potpuno nepotrebna radikalizacija u ionako teškom političkom momentu u zemlji. Nadam se da će na ovo što smo juče vidjeli reagovati i međunarodna zajednica, jer mi ovdje treba da radimo tako da se približimo jedni drugima", rekao je Crnadak novinarima u Banjaluci.

On kaže da dokumenti kao što je rezolucija SDA samo udaljavaju od pomirenja i međusobnog razumijevanja.

"Kada maštate svašta se može napisati. Međutim, ovo je stvarnost i zato se mora precizno reći šta bi ovo značilo ako bi se pokušalo sprovesti", rekao je Crnadak.

Na Kongresu SDA sinoć je usvojena Programska deklaracija u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom "republika BiH", sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim.