VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura17/09/2019

ODRŽANA KNjIŽEVNA TRIBINA "CRTICE IZ PROŠLOSTI"

 

PRIJEDOR, 17. SEPTEMBRA /SRNA/ - U okviru 47. Književnih susreta na Kozari, večeras je u prijedorskom pozorištu održana književna tribina pod nazivom "Crtice iz prošlosti".

 

Domaćin ovog kolažnog programa, koji je bio protkan stihovima i prigodnom etno-muzikom, bilo je Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor, a organizovan je povodom 55 godina od održavanja prvih Književnih susreta na Kozari.

Publici su predstavljeni neki od učesnika prvih Književnih susreta na Kozari: Vladimir Krčkovski, Mile Mutić, Ranko Preradović, Stevka Kozić Preradović, Božo Milošević i Radoslav Milošević.

Sekretar Udruženja za očuvanje tradicije Željko Šormaz kaže da su pjesnici govorili svoju poeziju i sjećanja na prve književne susrete na Kozari.

Tokom večeri promovisana je i knjiga "U srcu Kozara" autora Vladimira Krčkovskog koja govori o skupu mladih pisaca nekadašnje BiH pod nazivom "Kozara 64".

"Mi smo voljeli, pjevali i pisali o Kozari i knjiga govori o tom našem prvom skupu koji je preteča sadašnjih književnih susreta", naveo je Krčkovski.

On je dodao da knjiga sadrži prikaz grada iz tog vremena, kako je došlo do održavanja skupa pisaca koji je nastao objedinjavanjem članova školskih literarnih sekcija.

Krčkovski je dodao da su od prvih književnih susreta među pjesnicima bili Rade Bašić, Mladen Oljača, Dragan Kolundžija, Skender Kulenović, Duško Trifunović i drugi.

"Susreti su godinama bili samo susreti mladih pisaca, a nagrada Skender Kulenović uvedena je tek 1975. godine poslije njegove smrti", ispričao je Krčkovski.

Učesnike večerašnje književne tribine pozdravio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je istakao da je ovo veče veoma značajno jer se obilježava 55 godina od prvih Književnih susreta i jer su njegovi akteri i pjesnici koji su tada bili učesnici.

"Ni oni kao mladi pjesnici možda nisu vjerovali da će ovi susreti tako dugo živjeti, ali evo grad Prijedor, Kozara i okolne opštine sa ponosom i danas podržavaju ovu prelijepu manifestaciju koju kontinuirano posjećuju književnici i ljudi od pisane riječi koji su najpoštovaniji na ovim prostorima i daleko šire", izjavio je Đaković.

Književni susreti biće nastavljeni sutra kada će u Galeriji "Sreten Stojanović" biti održano Veče pjesnika zavičajnog kruga i srpskih pjesnika iz Hrvatske.