VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/09/2019

MALBAŠA: NENAUČNO BOŠNjAČKO SVOJATANjE POVELJE KULINA BANA

 

DOBOJ, 18. SEPTEMBRA /SRNA/ - Povelja Kulina bana predstavlja dokument srpskog kulturnog nasljeđa, jezika i pisma i to ne može osporiti nikakva kvazinaučna panbošnjačka euforija svojatanja, rekao je istoričar Zdravko Malbaša.

 

Malbaša je upozorio da je u toku jaka kampanja bošnjačkih kvazipolitičara, istoričara i naučnika koji pokušavaju da nenaučnim osnovama svoj narod predstave kao sukcesora vrijednosti srpskog nacionalnog bića s ciljem uspostavljanja nekog svog lažnog srednjovjekovnog identiteta, koji oni nemaju.

On kaže da su nedavno bošnjački političari iskoristili obilježavanje 830 godina od izdavanja čuvene srednjovjekovne Povelje Kulina bana da najave deklaraciju SDA koja se dijelom odnosi i na afirmaciju "bosanskog jezika".

"Oni moraju da shvate da je jezik živ proces i da se to ne može pormeniti nikakvom deklaracijom. Neki njihovi lingvisti se usuđuju reći da je bosančica bosansko pismo koje je zapravo ćiriličnog oblika. Ali, ni oni ne mogu da progutaju početak Kulinove povelje koji glasi: `U ime Oca i Sina i Svetoga Duha`", rekao je Malbaša novinarima prije sinoćnje promocije svoje knjige "Prvi srpski kodeks diplomatikus" u Doboju.

Malbaša je naveo da se u svom radu ne bavi toliko pitanjima jezika, paleografije, oblika i razvoja ćirilice o čemu je kod Srba već sve rečeno, već da knjiga predstavlja istorijsku raspravu o sudbini srpskih i bosanskih srednjovjekovnih povelja nakon pada Dubrovačke republike i njenog Arhiva.

On kaže da u prvom dijelu knjige govori o pronalasku 180 originalnih povelja srpskih kraljeva, careva, vojvoda i banova, o njihovoj daljoj sudbini, tajnom umnožavanju, krađi, lobiranju i mešetarenju sa originalnom građom, dopremanju do Beograda, te prodajama.

U drugom dijelu knjige ospisuje se, ističe Malbaša, prvi put tačno i objektivno ispričana priča o sudbini Povelje Kulina bana iz 1189. godine.

Malbaša kaže da je u posjedu jedinstvenog primjerka knjige "Srpski spomenici" koja je štampana 1840. godine u Beogradu i predstavlja zbornik starih srednjovjekovnih povelja, isprava i diploma.

Profesor na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Luka Kecman ističe da se knjiga bavi ozbiljnim pitanjima starih srpskih dokumenata, a posebno o dokumentu koji je vrlo važan u BiH, a to je Povelja Kulina bana koja je pisana 29. avgusta 1189. godine.

"Postoje pokušaji da se Povelja Kulina bana predstavi kao `rodni list` Bošnjaka i neki njihov prapočetak, ali nauka i istoriografija govore suprotono", rekao je Kecman.

On kaže da je Malbašin rad doprinio da budu razotkrivene mnoge laži od kojih su se neke uvukle i u nauku, te da predstavlja pokušaj da se okrene novi list o istoriji na ovim prostorima, o kojoj su drugi pisali.

Knjigu "Prvi srpski kodeks diplomatikus" objavila je izdavačka kuća "Prometej" iz Novog Sada.

Sinoćnja promocija je održana u Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje.