VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti18/09/2019

OBILJEŽENE 24 GODINE OD ODBRANE ZAPADNIH GRANICA SRPSKE

 

NOVI GRAD, 18. SEPTEMBRA /SRNA/ - Parastosima, polaganjem vijenaca i progodnim programom danas su u Novom Gradu obilježene 24 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije u kojoj je ubijeno više od 100 srpskih civila, vojnika i policajaca.

 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je odbrana zapadnih granica Srpske jedna od najvećih i najznačajnijih bitaka u minulom ratu.

"Uz pobjede u mitrovdanskim ofanzivama, odbranu Sarajevsko-romanijske regije i Podrinja, te proboj Koridora, odbrana zapadnih granica Srpske bila je bitka kojom je izvojevana sloboda", rekao je on.

Milunović je naveo da je cijena slobode bila velika jer su hrvatske snage ubile 111 Srba - 57 civila i 54 vojnika i policajca.

"Neselektivno su tukli gradove artiljerijom, što pokazuje da su imali namjeru da protjeraju kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora. Zahvaljujući snažnom otporu Vojske Republike Srpske, nanesen je poraz elitnim jedinicama hrvatske vojske. Ovo je bila velika pobjeda našeg naroda", rekao je on.

Predsjednik Boračke organizacije Milomir Savčić kaže da je po značaju, ovo bila presudna bitka, jedna od ključnih koje su uticale na odbranu Republike Srpske u današnjim granicama.

"Njihova namjera bila je da Srbe protjeraju sa svojih ognjišta", rekao je on.

Savčić je naglasio da se to nije desilo, zahvaljujući Vojsci Republike Srpske, Ministarstvu unutrašnjih poslova i narodu.

"Odajem zahvalnost svakom pripadniku Vojske Republike Srpske, svakom komandiru i komandantu koji su tih dana ne samo branili teritoriju, nego pisali istoriju i branili Srpsku", istakao je on.

Savčić kaže da završetkom rata nisu prestali izazovi za Srpsku.

"Podržavamo mir i spremni smo da ga sa drugima u BiH gradimo i čuvamo, ali i da branimo Republiku Srpsku", poručio je on.

Komandant odbrane zapadnih granica Srpske, penzionisani general Momir Zec rekao je da je akcija hrvatske vojske u septembru 1995. godine bila nastavak ranijih dešavanja i rezultat vojnih sporazuma rukovodstva Hrvatske i tadašnje republike BiH.

"Cilj je bio stavaranje uslova za unitarnu BiH bez Republike Srpske. Odlučnost srpskog naroda i Vojske da odbrani svoja ognjišta doprinijeli su pobjedi, što je sudbonosno uticalo na dalji tok događaja. Da je ishod bio drugačiji, posljedice bi bile dalekosežne", istakao je Zec.

Zec kaže da je za ishod bitke presudno bilo povjerenje naroda u svoju vojsku i odlučnost Vojske Republike Srpske da brani srpska ognjišta.

Predsjednik Boračke organizacije Novi Grad Marinko Gačić smatra da je odbrana zapadnih granica Srpske bila herojski čin.

On je na napomenuo da su Novi Grad, osim Vojske Hrvatske, napali pripadnici Petog korusa takozvane Armije BiH i istakao da je 25. septembra 1995. godine Vojska Republike Srpske oslobodila kompletno područje ove opštine.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača kaže da je napada hrvatske vojske pokazao da im cilj nije vojnička pobjeda, već protjerivanje srpskog naroda.

"Važno je da smo se odbranili i odbranili temelje Republike Srpske, koja je uslov našeg opstanka i uvijek je na prvom mjestu", poručio je Drljača.

Obilježavanje 24 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije počelo je jutros polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja civilnim žrtvama rata u neselju Tunjica, kod Novog Grada.

Kod spomenika, gdje je poginulo najviše civila i vojnika, u naselju Tunjica gdje su pripadnici hrvatskih snaga prešli na teritoriju opštine Novi Grad, vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorad Kojić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Dragan Vuković, delegacije Narodne skupštine Srpske i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, koju predvodi ministar Milunović.

Vijence su položili i predsjednik Boračke organizacije Milomir Savčić, delegacije Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, opština Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica, kao i opštinskih organizacija proisteklih iz proteklog rata.

Nakon polaganja vijenaca, kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Novom Gradu služen je parastos, a zatim su položeni vijenci.

Prethodno se ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović jutros sastao sa predstavnicima opštinske vlasti i nekadašnjim komandantima Novogradske brigade.

Obilježavanje u Novom Gradu organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja.

Na području zapadnokrajiških opština - Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice, 18. i 19. septembra 1995. godine, u hrvatskoj agresiji su ubijeno je 111 lica, od kojih 57 civila, 44 pripadnika oružanih snaga Republike Srpske i šest pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Naselja i gradovi pretrpjeli su velika razaranja i štetu, a prema podacima opštinskih komisija, procijenjena materijalna šteta u Novom Gradu je 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. godine u 9.25 časova i tokom dva dana oFanzive poginulo je 57 lica i to 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP-a, a ranjeno je 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a.

Pripadnici Vojske Republike Srpske uspjeli su 19. septembra 1995. godine da potisnu Hrvatsku vojsku preko Une.

Na mjestu gdje je poginulo najviše civila i vojnika, u naselju Tunjica gdje su pripadnici hrvatskih snaga prešli na teritoriju opštine Novi Grad, podignuto je spomen-obilježje koje je osveštano 2010. godine.

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstan je među najznačajnije datume novije istorije.