VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija18/09/2019

PREDSTAVLJENA NAJSAVREMENIJA MREŽNA RJEŠENjA ZA POSLOVANjE

 

SARAJEVO, 18. SEPTEMBRA /SRNA/ - Na konferenciji "Prointer i partneri - rješenja kojima vjerujete", koja je održana danas u Sarajevu, predstavljena su najsavremenija IT rješenja i tehnološka saznanja s ciljem upoznavanja učesnika o najnovijim proizvodima renomiranih stručnjaka iz kompanija "Ček point", "Cisko", "SAP", "Lenovo" i "M:tel".

 

Bojana Škrobić Omerović, direktor kompanije "Prointer" ITSS Sarajevo koja je i organizator konferencije, naglasila je da su u fokusu ovog skupa bili ključni odgovori u vezi sa bezbjednosnim i mrežnim rješenjima za praktičan rad i poslovanje.

"Posebno nam je drago što smo danas na samom početku rada 'Prointera' Sarajevo ugostili naše prestižne dugogodišnje brendove i partnere sa kojima namjeravamo da nastavimo saradnju", rekla je Omerovićeva novinarima.

Ona je pojasnila da je ta saradnja povezana sa inovacijama, novim tehnologijama i projektima, koji nisu značajni samo za razvoj informacionih tehnologija, nego i za razvoj usluga građanima cijele BiH.

Omerovićeva je izrazila nadu da će rješenja koja su danas zajedno predstavili "Prointer" i partneri biti uspješna i primjenjiva u praksi i ubuduće, kao što je to bilo i do sada.

Prema njenim riječima, partneri "Pronitera" su u 80 odsto institucije BiH.

"Posebno bih izdvojila jedan od posljednjih veoma uspješnih projekata poput rješenja za Poresku upravu Republike Srpske koji je donio nevjerovatne uštede ovoj instituciji i pojačao kontrolu poreskih obveznika", navela je Omerovićeva.

Ona je dodala da su bitni i projekti u oblasti zapošljavanja, energetskog sektora, ali da kompanija "Prointer" posebno insistira na radu i saradnji sa mladim obrazovanim ljudima, koje je pozvala da im se pridruže.

Generalni direktor "Lenova" za Adriatik regiju Jovan Glamočanin zahvalio je "Prointeru" za saradnju i istakao da je ta kompanija u samom vrhu informacionih tehnologija.

"'Lenovo' je vodeći proizvođač laptopova, personalnih računara, tableta, pametnih telefona i servera na iks-86 platformi. Zanimljivo je da je upravo 'Prointer' naš najveći partner za sve naše proizvode", rekao je Glamočanin novinarima.

Predrag Spasić, stručnjak "Ček pointa", jednog od najvećih proizvođača bezbjednosnih IT rješenja, predstavio je učesnicima konferencije mogućnosti kako se kompanije mogu zaštititi od sajber napada, te rješenja koja omogućavaju potpunu bezbjednost arhitekture mreže kompanije kroz standardne IT uređaje, ali i mobilne uređaje.

IT stručnjak u kompaniji "Cisko" Rešad Rovčanin pojasnio je zašto uprkos brojnim bezbjednosnim incidentima, čiji je izvor neka od krajnjih tačaka unutar lokalne mreže, i dalje mnogi slijepo vjeruju "prvoj liniji odbrane" - "Fajervalu".

"Ukazao sam kako možemo da lokalnu mrežu učinimo bezbjednijom i upotrebimo je kao alat za sprovođenje bezbjednosne politike i za detekciju bezbjednosnih prijetnji koje ne mogu biti otkrivene na drugi način", pojasnio je Rovčanin.

Ivan Grujović iz "SAP-a" pokazao je kako ta kompanija svojim rješenjima pomaže drugima kada ne postižu najbolje rezultate u tržišnoj utakmici.

"Neophodno je slušati, razumjeti i djelovati u skladu sa vrijednostima i
interesovanjima kupaca i zaposlenih. `SAP` nastoji da pomogne svojim korisnicima da postanu i ostanu vodeće kompanije u svojoj industriji i tržištu, tako što će postati inteligentna preduzeća potpuno spremna za iskustvenu ekonomiju", izjavio je Grujović.