VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana18/09/2019

LICA SA INVALIDITETOM OSLOBODITI NAKNADE ZA POLAGANjE PRAVOSUDNOG ISPITA

 

BANjALUKA, 18. SEPTEMBRA /SRNA/ - Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj lica sa invaliditetom se oslobađaju plaćanja naknade za polaganje pravosudnog ispita, rekao je ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović obrazlažući prijedlog ovog zakona u parlamentu Srpske.

 

Kasipović je na sjednici Narodne skupštine danas rekao da je resorno ministarstvo prepoznalo potrebu značajnije zaštite i podrške svim licima sa invaliditetom bez obzira na uzrok i vrijeme nastanka invalidnosti, te je dodao da lica sa invaliditetom pomenuti status dokazuju uvjerenjem nadležnih organa Srpske.

"Propisana mjera je dio strateškog opredjeljenja čiji je cilj veća uključenost lica sa invaliditetom u društvene i ekonomske aktivnosti zajednice", poručio je Kasipović.

Ovaj prijedlog zakona su podržali poslanici vlasti i opozicije, a potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković poručio je da bi lica sa invaliditetom ubuduće trebalo osloboditi i plaćanja naknada za polaganje stručnog ispita.

Petković je prekinuo današnje zasjedanje u skladu sa odlukom Kolegijuma Narodne skupštine, prema kojoj treba da bude održana posebna sjednica parlamenta na kojoj će se razmatrati smjena potpredsjednika Skupštine Senada Bratića.

On je rekao da će posebna sjednica početi u 18.00 časova, te da će javnost nakon toga biti obaviještena o nastavku šeste redovne sjednice Narodne skupštine.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je posebnu sjednicu Narodne skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda - Prijedlog odluke o razrješenju potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Senada Bratića.

Taj zahtjev su podnijeli klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a, Demos-a, NDP-a, Ujedinjena Srpska i poslanička grupa "Nezavisni poslanici" i Mijo Perkunić.

U obrazloženju zahtjeva za zakazivanje posebne sjednice narodni poslanici su podsjetili da je SDA na svom posljednjem kongresu usvojila političku deklaraciju koja je direktno usmjerena protiv interesa Republike Srpske i da duboko zadire u postojeće državno uređenje BiH kojim je garantovan status Srpske i Srba kao konstitutivnog naroda.

Bratić je kao visoki funkcioner SDA učestvovao u donošenju ove deklaracije, te svojim djelovanjem kao pripadnik SDA provodi politiku protiv interesa Republike Srpske i kao potpredsjednik Narodne skupštine djeluje suprotno Ustavu i zakonima Republike zbog čega se narodni poslanici pozivaju da podrže prijedlog odluke o njegovom razrješenju, ističe se u obrazloženju.

U obrazloženju se naglašava da je deklaracija SDA, u čijem donošenju je učestvovao i Bratić, do sada najeklatantniji primjer kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ustavne strukture BiH i da kao takva predstavlja direktan napad na ustavni poredak i na ukupnu bezbjednost unutar BiH.