VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/09/2019

GRUJIČIĆ: PRIZNANjE JE NAJKRUPNIJI I NAJSLAĐI GROZD VINOGRADA PODNO STRAŽILOVA

 

SREMSKI KARLOVCI, 18. SEPTEMBRA /SRNA/ - Predsjednik kulturne institucije "Brankovo kolo", pjesnik i pisac Nenad Grujičić, koji je ovogodišnji dobitnik "Povelje grada Sremskih Karlovaca", istakao je da to izuzetno priznanje doživljava kao "najkrupniji i najslađi grozd iz bogatih vinograda podno Stražilova".

 

"Povelju grada Sremskih Karlovaca doživljavam...kao duhovni plod čije kapi vina nebeski svetlucaju u maštarskim očima i rasplamsavaju nove snove i životna pregnuća", istakao je Grujičić u saopštenju povodom dobijanja priznanja.

On je rekao da su Sremski Karlovci za njega novo rodno mjesto u kom se duhovno i životno ustoličio i, kroz nekoliko decenija kreativnog srastanja sa Sremskim Karlovcima, ovaj čarobni grad prigrlio je kao Božiji dar, kao veliku životnu i stvaralačku prednost.

"Sremski Karlovci su i moji i Brankovi /Branka Radičevića/, s njima sam stvorio vertikalu svoje biografije i karijere. Svestan sam privilegije i jedinstvenog puta kojim sam dosad brodio i nastavljam da širim krugove jednog osobenog životnog smisla i putešestvija", naveo je Grujičić.

Prema njegovim riječima, on se u svom malom životu, nekim višim promislom našao u Brankovim Sremskim Karlovcima, "ubavom mjestu" između Novoga Sada i Beograda, na idealnoj sredokraći koja zrači čistom poezijom i kulturom, vjerom i istorijom, i koja mu omogućava da, gdje god se okrene, otvara magistralne staze duha, nepresušna nadahnuća i afirmaciju onoga što nosi u sebi.

Grujičić je naveo da su ga dvije nagrade sudbinski dovele u Sremske Karlovce.

"Kao student objavljujem dve pesničke knjige i mlad dobijam `Brankovu nagradu Matice srpske` i `Pečat varoši sremskokarlovačke`, što me je sudbinski, sada to vidim, vodilo u Brankove, Sremske Karlovce. I posle završenog fakulteta, odlaskom u vojsku u Rašku, u mojoj jedinici nalazio se vojnik Branko Radičević. I, zaista, po povratku iz vojske, opet nekim neobjašnjivim životnim obrtima, dobijam posao u Brankovom kolu, gde sam i sad", naveo je Grujičić.

"Povelja grada Sremskih Karlovaca" Nenadu Grujičiću svečano je uručena 16. septembra na Dan Sremskih Karlovaca.

To priznanje Grujičić je dobio za izuzetne rezultate i dugogodišnju afirmaciju Sremskih Karlovaca u zemlji, okruženju i svijetu, i to kao prvi čovjek "Brankovoga kola", ugledni pjesnik i pisac.

Grujičić je strpljivim i nadahnutim dugogodišnjim radom uspio da od "Brankovog kola" stvori vrhunski brend srpske kulture, a jedinstvenu pjesničku smotru učini najvećom u Srbiji i regionu.

Velika pjesnička manifestacija "Brankovo kolo" završena je 16. septembra. Održana je na više lokacija u Sremskim Karlovcima, Novom Sadu i fruškogorskom vrhu Stražilovo kod spomenika Branku Radičeviću, jednom od najvećih pjesnika evropskog lirskog romantizma.