VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/09/2019

POVEĆAN BROJ PACIJENATA SA TEGOBAMA IZAZVANIM POLENOM AMBROZIJE

 

BIJELJINA, 18. SEPTEMBRA /SRNA/ - U bijeljinskoj bolnici "Sveti Vračevi" zabilježen je povećan broj pacijenata sa tegobama koje izaziva polen ambrozije, a riječ je uglavnom o pacijentima sa bronhijalnom astmom i alergijskim rinitisom.

 

Načelnik Odjeljenja za plućne bolesti Slađana Trifković istakla je da su ovo hronične, nezarazne upalne bolesti 21. vijeka.

"One imaju sve karakterstike moderne epidemije. Smatra se da će 2020. godine svaki drugi stanovnik imati neki oblik alergije", rekla je Trifkovićeva Srni.

Ona je navela da su alergije pretjerani imunološki odgovor organizma na tvari koje u suštini nisu štetne, te dodaje da postoji više teorija zbog čega nastaju.

"Prema jednoj - ekološkoj, smatra se da su alergije nastale zbog zagađenosti zraka, a druga teorija je higijenska koja podrazumijeva da čovjek nedovoljno dolazi u kontakt sa raznim mikroorganizmima zbog čega naš imunološki sistem nije dovoljno razvijen", rekla je Trifovićeva.

Ona je navela da su svrab kože, zapušenost nosa, suzenje očiju, često kijanje i kašljucanje tipični simptomi polenske alergije, te da ambrozija može da bude uzrok i stomačnih tegoba.

Polenska zrna ambrozije najčešće izazivaju rinitis i bronhijalnu astmu.

"Ukoliko dolazi do otežanog disanja i stezanja u grudima, zamaranja, osjećanja `zviždanja` u grudima su znak da se razvila i bronhijalna astma", rekla je Trifkovićeva.

Košenje ambrozije u Bijeljini počelo je 29. avgusta na, kako su istakli u Gradskoj upravi, 59 hektara.