VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/09/2019

OTKRIVENI RELJEFI SA LIKOVIMA SVETOG SAVE, NjEGOŠA I VUKA KARADžIĆA

 

BEOGRAD, 18. SEPTEMBRA /SRNA/ - U Udruženju književnika Srbije u Beogradu danas su otkrivena tri reljefa u bronzi sa likovima Svetog Save, Vuka Karadžića i Petra Petrovića Njegoša.

 

Autor reljefa u bronzi koji, kako je rečeno na svečanosti, simbolizuju srpsko duhovno trojstvo je vajar i pisac Mirko Mrkić Ostroški.

Reljefe su otkrili ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i predsjednik Udruženja književnika Milovan Vitezović.

Vukosavljević je rekao da su otkriveni reljefi tri stožerne ličnosti srpske kulture, koje, kako je naveo, pokazuju duboku simboliku onog što čini DNK srpskog identiteta.

"Svest o značaju kulturnog identiteta se na svaki način podržava i ovim postupcima, kojih treba da bude na isti sličan i doličan način u svakom selu, u svakom gradu u Srbiji", rekao je Vukosavljević.

Vitezović je izrazio zadovoljstvo što je Udruženje književnika od danas bogatije za tri reljefa srpskih duhovnih i kulturnih velikana.

Reljefi u bronzi Svetog Save, Njegoša i Karadžića otkriveni su u okviru 56. Međunarodnih susreta pisaca, koji će od sutra do ponedjeljka, 23. septembra, biti održani u Beogradu.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, prosvjetitelj i diplomata. Bio je književnik, a zaslužan je za razvoj školstva i prosvjete kod Srba u srednjem vijeku.

Vuk Karadžić bio je srpski filolog, reformator srpskog jezika, sakupljač narodnih umotvorina i pisac prvog Srpskog rječnika.

Petar Petrović Njegoš bio je crnogorski vladar, te srpski vladika, pjesnik i filozof. Jedan je od najvećih srpskih pjesnika i filozofa čije je najpoznatije djelo "Gorski vjenac".