VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana18/09/2019

VIŠKOVIĆ: SARAJEVSKA POLITIKA RAZGRAĐUJE BiH

 

BANjALUKA, 18. SEPTEMBRA /SRNA/ - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je večeras na posebnoj sjednici Narodne skupštine da BiH neće biti bez Srba i Srpske, te da političko Sarajevo svojom politikom i posljednjim odlukama ne jača već razgrađuje BiH.

 

"Kada to naučite, dogovaraćemo se o budućnosti BiH. To je teško prihvatiti, ali je činjenica", rekao je Višković replicirajući šefu Poslaničke grupe "Zajedno za BiH" Edinu Ramiću tokom poslaničke rasprave o smjeni potpredsjednika parlamenta Srpske Senada Bratića.

Višković je ponovio da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da sarajevska politika ne ide ka jačanju već razgradnji BiH.

"To što rade nije dobro ni za jedan konstitutivni narod ni za građane BiH", ocijenio je Višković.

On je naglasio da sarajevska politika mora uvažiti stav Srba u vezi s NATO-om i vojnu neutralnost Srpske, jer je u bombardovanju te vojne alijanse, između ostalog, stradalo mnogo Srba, što se ne može zaboraviti.

Višković je poručio političkom Sarajevu da se na planu formiranja vlasti u BiH okanu raznih "savjeta i šaptanja sa strane" i korektno dogovaraju sa predstavnicima ostalih naroda.

On je tim političarima sugerisao da se koncentrišu na formiranje vlasti u Federaciji BiH, gdje im ne smetaju Srbi, jer ih tamo gotovo nema.

Edin Ramić, koji je i potpredsjednik SDA, rekao je da će ta stranka adekvatno odgovoriti SNSD-u na smjenu Bratića, te da je moguće i da će SNSD dobiti ministarstvo manje u Savjetu ministara prilikom formiranja vlasti na nivou BiH.

On je rekao da SNSD neće disciplinovati SDA i da će se ta stranka u to ubrzo uvjeriti.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica je rekao da Bratićevu smjenu ne treba shvatiti lično, te da je Bratić, koji se nije ponašao kao eksponent sarajevske politike, mnogo uradio u interesu Bošnjaka u Srpskoj.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić istakao je da SDS apsolutno ne podržava posljednju deklaraciju SDA.

"Neka mi neko iz vlasti Srpske kaže šta će pozitivno u BiH donijeti smjena Senada Bratića i mi ćemo je podržati", rekao je Stanić na posebnoj sjednici zakazanoj na zahtjev klubova poslanika vladajuće koalicije u Srpskoj uz obrazloženje da je SDA na svom posljednjem kongresu usvojila deklaraciju usmjerenu protiv interesa Srpske i koja duboko zadire u državno uređenje BiH kojim je garantovan status Republike i srpskog naroda kao konstitutivnog. /nastaviće se/boj/bon/mir