VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika19/09/2019

NEPRIHVATLJIVO DA NIJE USPOSTAVLJENA VLAST U BiH GODINU NAKON IZBORA

 

SARAJEVO, 19. SEPTEMRBA /SRNA/ - Šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler rekao je danas u Sarajevu da je neprihvatljivo godinu dana nakon izbora nemati sve uspostavljene nivoe vlasti u BiH i funkcionalnu javnu upravu, bez koje su trenutno u zastoju mnogi projekti.

 

"BiH mora da ima uspostavljenu vlast na svim nivoima. Da budem iskren, niko ni ovdje niti u Briselu ne razumije da je potrebno godinu i više da bude uspostavljena vlast na svim nivoima. Vrijeme je da svi zasučemo rukave i prionemo na posao", poručio je Zatler.

On je rekao da očekuje od institucija BiH da izrade akcioni plan za sprovođenje 14 ključnih preporuka iz Mišljenja Evropske komisije, jer bi to Uniji poslalo jasnu poruku da unutar zemlje postoji opredjeljenje da se krene naprijed.

Zatler je na konferenciji za novinare, prvoj od preuzimanja dužnosti, rekao da EU želi BiH u svojoj evropskoj porodici i da nije potpuna bez zemalja Balkana, a da Mišljenje Evropske komisije predstavlja pet ključnih prioriteta koje BiH mora da riješi kako bi otvorila pregovore.

On je istakao da će se fokusirati na tri ključna problema u BiH - vladavinu prava, jačanje ekonomije i reformu javne administracije, ističući da je najbitnije upostaviti vlast na svim nivoima, nakon gotovo godinu dana od izbora.

Zatler je dodao da BiH u svojim rukama ima mogućnost da pristupi EU, ali brzina pristupanja zavisi od toga kako će vlasti da rješavaju svoje zadatke.

"Ja i moj tim ćemo biti tu da vam pomognemo da napredujete. Radujem se bliskoj saradnji sa vama i otvoreni smo i za konstruktivne kritike. Slobodno nam recite šta možemo učiniti bolje", rekao je Zatler.

On je istakao da nije obeshrabren i nije došao u BiH misleći da se stvari mogu lako pokrenuti i preusmjeriti, već smatra da je dužnost koju je obavljao kao austrijski ambasador u Albaniji bila dobra priprema za poziciju koju je preuzeo u Sarajevu.

"Njemački filozof Maks Veber govorio je o politici kao probijanju, bušenju debele daske, koja je u BiH često deblja nego drugdje", naveo je Zatler.

Zatler je ocijenio da je BiH potrebno mnogo više zajedništva, a mnogo manje retorike podjela.

"Moramo izaći iz tog začaranog kruga. Optimističan sam da se stvari mogu pokrenuti, ali, pri tome, nisam naivan. Ne govorim da će za dvije godine biti sve drugačije, ali sam optimističniji iz nekoliko razloga", rekao je Zatler.

On je pojasnio da svoj optimizam bazira na činjenici da je BiH predala zahtjev za članstvo u EU što znači da na taj izazov mora biti odgovoreno.

"Sa naše strane, moramo snažnije odgovoriti na to šta mi očekujemo od vas. Jedno od očekivanja je formiranje vlasti i mislim da je neprihvatljivo godinu dana nakon izbora nemati sve uspostavljene nivoe i funkcionalnu javnu upravu, bez koje su trenutno u zastoju mnogi naši projekti", ukazao je Zatler.

Zatler je rekao da EU ne može preuzeti zadatke koje moraju da obave domaće vlasti, napominjući da postoji snažna uloga supervizije koja je pomenuta i u Mišljenju Evropske komosije.

"Ta nadzorna uloga, koja je dugoročna, nije održiva, tako da će u nekom trenutku i ona morati da bude smanjena. Da bi se došlo do toga neophodno je ispuniti neke preduslove. Međutim, na vašim je liderima da se okupe, smanje retoriku podjela i, generalno, smanje razdor među sobom", poručio je Zatler.

On je istakao da to nije jednostavno, s obzirom na prisutne ratne rane i činjenicu da pomirenje nije na nivou na kojem bi trebalo da bude, zaključujući da je za suočavanje sa prošlošću neophodno vrijeme.