VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo21/09/2019

OBILJEŽENA KRSNA SLAVA SABORNE CRKVE

 

SARAJEVO, 21. SEPTEMBRA /SRNA/ - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom danas je u Sabornoj crkvi u Sarajevu služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom hramovne slave Rođenja Presvete Bogorodice - Male Gospojine.

 

Mitropolit Hrizostom je u besjedi ukazao na značaj i veličinu današnjeg praznika, te istakao da upravo preko Presvete Bogorodice kreće put spasenja čovjeka.

On je istakao da je suština tajne praznika Rođenja Presvete Bogorodice da se počinje ostvarivati spasenje ljudskog roda.

"Sve što je Bog dao ljudskom rodu dao je preko Presvete Bogorodice", naglasio je mitropolit Hrizostom.

U besjedi vjernicima mitropolit je podsjetio na veliki jubilej, 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/, te istakao da srpski narod postoji zahvaljujući tom istorijskom događaju iz 1219. godine.

"Ali ne samo naša SPC, već i dabrobosanska Mitropolija, koja je osnovana prije 800 godina u manastiru Svetog Nikole kod Priboja. Od tada do danas naša mitropolija živi, radi, strada, vaskrisava i obnavlja se. Obnavlja se na sigurnim molitvama Presvete Bogorodice", rekao je mitropolit Hrizostom.

Nakon bogosluženja, vjernicima je u porti crkve poslužen slavki ručak.