VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo21/09/2019

GRAČANICA PRIMJER SRPSKE SLOGE I SNAGE

 

GRAČANICA, 21. SEPTEMBRA /SRNA/ - U Gračanici je večeras održana svečana akademija povodom Male Gospojine - Dana opštine sa koje je poručeno da je ova opština primjer srpske sloge i snage na Kosovu i Metohiji.

 

Arhimandrit Ilarion, iguman Manastira Draganac, u besjedi istakao da je tokom jutrošnjih litija "sokacima i ulicama oko Manastira Gračanica" imao osjećaj kao da se nalazi u Carigradu ili Jerusalimu, jer je "danas osjetio pobjedu ljepote pravoslavne vjere".

"Zaustavljanjem saobraćaja imao sam osećaj da staje sve ono loše što se čini srpskom narodu", rekao je arhimandrit Ilarion.

On je naglasio da je optimizam sveštenstva doprinio obnovi ne samo Crkve već i svekolikog srpskog naroda o čemu svjedoči obnova Prizrenske Bogoslovije u kojoj je danas održana sjednica Nacionalnog prosvjetnog savjeta Srbije.

"Moramo s verom u spasenje i verom da nam je dobro nastaviti život, jer je tako naš narod proživeo vekove u kojima je bilo još teže", rekao je arhimandrit i ukazao da su Vlada Srbije, međunarodni i domaći donatori neprestano pomagali Eparhiji raško-prizrenskoj u poslijeratnoj obnovi.

Zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je na Kosovu i Metohiji zahvaljujući predsjedniku Srbije Aleksandaru Vučiću, poslije decenija zaborava, pokrenut investicionom ciklus čija će vrijednost do kraja godine preći sto miliona evra.

Petković je istakao da će u Gračanici biti realizovan veliki broj projekat, uključujući izgradnju savremene bolnice.

On je ukazao na potrebnu jedinstvenog djelovanja Srba, posebno zato što slijede izbori koji će umnogome opredijeliti njihovu budućnost, te istakao kako je zbog toga potrebno masovno podržati Srpsku listu, kao garanta jedinstvene politike Srba sa Kosmeta i države Srbije.

Petković je rekao da je slavna Gračanica, oko koje se sleže bogata istorija sa Milutinovom zadužbinom, primjer da se u srcu centralnog Kosova gradi trajni mir i mudrom politikom odbrane srpski nacionalni interesi.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić čestitao je mještanima Dan opštine i pozvao birače da podrškom Srpskoj listi još jednom pokažu da su Srbi na Kosovu i Metohiji jedinstveni i da će zajedno i uz pomoć države Srbije i opstati.

Poslije svečane akademije u Domu kulture, na Trgu ispred sjedišta opštine biće organizovan celovečernji muzički program u kome će nastupati muzičari.