VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo23/09/2019

POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMIJEVANjU

 

SARAJEVO, 23. SEPTEMBRA /SRNA/ - Zamjenik ministra komunikacija i transporta u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Saša Dalipagić i zamjenik rezidentnog predstavnika Razvojnog programa UN /UNPD/ u BiH Suhrob Hošmuhamedov potpisali su Memorandum o razumijevanju koji predviđa pomoć UNDP-a BiH na izradi strateških dokumenata o bezbjednosti saobraćaja.

 

UNDP će na osnovu potpisanog memoranduma pružiti pomoć BiH putem tehničke ekspertize i znanja na izradi Okvirne strategije bezbjednosti saobraćaja i Akcionog plana za razdoblje od 2020. do 2024. godine, a u skladu sa globalnim ciljevima održivog razvoja.

Dio ove Strategije biće i nacrti strategija bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Hošmuhamedov je podsjetio da je tokom prošle godine gotovo 280 života izgubljeno u saobraćajnim nesrećama u BiH.

"Danas započinjemo saradnju za zaštitu života djece i svih učesnika u saobraćaju", istakao je Hošmuhamedov i dodao da će UNDP podržati organizaciju i pripremu donatorske konferencije na visokom nivou s ciljem prikupljanja sredstava za sprovođenje određenih projekata iz Strategije.

Dalipagić je naveo da je BiH pri vrhu svjetske crne liste po broju saobraćajnih nesreća u odnosu na broj stanovnika i broj vozila.

On je zahvalio UNDP-u jer su prepoznali probleme BiH u vezi sa bezbjednošću saobraćaja i aktivno se uključili u pomoć pri izradi ove strategije kako bi BiH sistemski rješavala ove probleme s ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i zaštite ljudi i imovine u saobraćaju.