VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija23/09/2019

U PROJEKTE ULOŽENO GOTOVO DVA MILIONA KM

 

KOSTAJNICA, 23. SEPTEMBRA /SRNA/ - U Kostajnici je prošle godine realizovano 12 projekata u koje je uloženo 1.974.787 KM, odnosno 74 odsto projektovanog finansijskog okvira, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

 

"Planom sprovođenja strateških projekata za 2018. godinu bila su predviđena 33 projekta ukupne vrijednosti 2.660.500 KM, započeto je 15, a završeno njih 12", precizirao je Pašić.

Prema njegovim riječima, za ove projekte je iz budžeta opštine izdvojeno 221.000 KM, dok je 1.753.787 KM obezbijeđeno od Vlade Republike Srpske, Vlade Srbije, donatora i kreditnih sredstava.

"Značajan dio sredstava izdvojen je za projekte u oblasti zaštite životne sredine, pa je tako 1.590.000 KM uloženo u izgradnju vodovoda Tavija-Gornja Slabinja, regulaciju potoka Tavija, rekonstrukciju vodovoda i izgradnju kanalizacije u Ulici Ranka Šipke, rekonstrukciju vodovoda u Ulici drugog maja i izgradnju vanjske rasvjete u selu Mrakodol", naveo je Pašić.

Pašić je rekao da je u oblasti ekonomskog razvoja lani realizovano šest projekata ukupne vrijednosti 222.287 KM, među kojima su četiri projekta asfaltiranja ulica i puteva, dodjela podsticaja za samozapošljavanje i registracija poljoprivredne zadruge.

On je dodao da je u projekte iz oblasti društvenog razvoja uloženo 162.500 KM, a među njima su izgradnja tri kuće za romske porodice, opremanje Centra za socijalni rad IT opremom i izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Osnovne škole "Petar Mećava".

"Za našu lokalnu zajednicu je veoma važno da je završen najznačajniji projekat - regulacija potoka Tavija kojim je smanjena mogućnost plavljenja donjeg dijela opštine, a koji je finansiran sredstvima Evropske investicione banke", rekao je Pašić.

Pašić je dodao da je, istovremeno, iz sredstava Svjetske banke, prema projektu hitnog oporavka od poplava, asfaltirano nekoliko lokalnih puteva i ulica.

"Realizacijom ovih projekata opština Kostajnica je nastavila da radi na rješavanju dugogodišnjeg problema sa poplavama i na izgradnji i modernizaciji lokalne putne mreže", naglasio je Pašić.

Strateški ciljevi opštine Kostajnica definisani su Strategijom razvoja opštine 2016-2020. godine, a obuhvataju uspostavljanje temelja za razvoj privrede, turizma i poljoprivrede, unapređenje kvaliteta društvenog života zajednice i smanjenje rizika od katastrofa, te unapređenje kvaliteta životne sredine.