VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika05/10/2019

KOVAČ: BiH DA OSTANE VOJNO NEUTRALNA

 

BANjALUKA, 5. OKTOBRA /SRNA/ - Direktor Evroazijskog bezbjednosnog foruma iz Beograda Mitar Kovač smatra da bi BiH trebalo da ostane vojno neutralna, jer Republika Srpska preferira odnose sa Ruskom Federacijom, a Federacija BiH /FBiH/ sa NATO-om.

 

"Ako imamo realnost u kojoj Republika Srpska preferira odnose sa Ruskom Federacijom, a FBiH sa NATO-om, onda bi logičan izlaz iz ovog problema bio da se BiH opredjeli da ne naginje ni jednoj ni drugoj strani, da ne privlači kao magnet velike sile da ukrštaju koplja na njenoj teritoriji", objasnio je Kovač.

On je pred početak naučno-stručne konferencije "Akcioni plan za članstvo/MAP" rekao novinarima u Banjaluci da je ova tema nametnuta na dnevni red BiH kao jedna od strateški ključnih tema, iako ne bi trebalo da bude, pogotovo jer nema saglasnosti između Republike Srpske i FBiH.

Kovač je izrazio uvjerenje da će politička elita sva tri naroda i oba entiteta doći do rješenja da BiH ostane vojno neutralna, jer, kako je naveo, svako nametanje rješenje bilo kom narodu vodi u konflikt i druge posljedice koje mogu uticati na život i bezbjednost građana.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Mile Dmičić rekao je da pitanje članstva u NATO traži punu saglasnost predstavnika dva entiteta i tri naroda u BiH, te da međunarodna zajednica ne bi trebalo da preferira samo jednu stranu.

"U Srpskoj postoji strah od diskriminacije, preglasavanja ili preferiranja međunarodne zajednice samo jedne strane, u ovom slučaju bošnjačke", ocijenio je Dmičić.

On smatra važnim za BiH da se u aktivnostima u vezi sa MAP-om naglasi da se svako rješenje o eventualnom pridruživanju NATO-u zasniva na punom konsenzusu svih relevatnih faktora.

Dmičić je rekao da članstvo u NATO nije uslova za približavanje BiH EU niti rješavanje bilo kog drugog pitanja u političkoj javnosti BiH, te da zbog MAP-a niko nema pravo da blokira primjenu politički izražene volje burača na izborima.

Profesor Fakuleta političkih nauka u Sarajevu Selmo Cikotić smatra da je mudrost politika u BiH da se pronađu rješenja koja će istovremeno, sa približnim stepenom satisfakcije ili frustracije, odgovarati svim građanima BiH.

"Interes BiH da uđe u NATO posmatramo u kontekstu moderne logike, da se snaga države mjeri stepenenom njene integrisanosti u međunarodni, sveukupni sistem i da budemo dio porodice progresivnih, demokratskih naroda", rekao je Cikotić.

On je dodao da NATO nema interes od ulaska BiH, od koje ništa ne traži, ali da će snositi odgovornost ako izabere da ostane "usamljeno ostrvo", na margini svih svjetskih procesnih događaja.

Naučno-stručnu konferenciju u Banjluci "Akcioni plan za članstvo /MAP/" organizuje Udruženje "Centar za lobiranje".