VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana09/10/2019

OBRAČUNATA PREMIJA NA TRŽIŠTU OSIGURANjA 226 MILIONA KM

 

BANjALUKA, 9. OKTOBRA /SRNA/ - Ukupno obračunata premija na tržištu osiguranja Republike Srpske u prošloj godini iznosila je 226 miliona KM i viša je za šest odsto nego u 2017. godini, ističe se u izvještaju Agencije za osiguranje Republike Srpske o stanju sektora osiguranja u Srpskoj, te o radu i o finansijskom poslovanju u 2018. godini, koji je razmotrio parlament Srpske.

 

U izvještaju se navodi da se na tržištu osiguranja u Republici Srpskoj kontinuirano povećava broj društava za osiguranje, te je na kraju prošle godine poslovalo 15 društava čije je sjedište u Republici Srpskoj i 12 sa sjedištem u Federaciji BiH.

Osiguranicima i korisnicima osiguranja, po osnovu ugovora o osiguranju isplaćeno je 72,9 miliona KM ili 14,5 odsto više nego 2017. godine.

Neto vrijednost imovine dobrovoljnog penzijskog Fonda na kraju prošle godine iznosila je 299.717 KM.

Kada je riječ o radu Agencije, u izvještaju se naglašava da su se regulatorne aktivnosti Agencije u prošloj godini zasnivale na donošenju podzakonskih propisa iz oblasti zastupanja i posredovanja u osiguranju i dobrovoljnom penzijskom osiguranju, te učešću u izradi Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društvima za osiguranje.

Osim aktivnosti kontinuiranog nadzora učesnika na tržištu osiguranja, koje su zasnovane na identifikovanju rizika i analizi finansijskih, aktuarskih, statističkih i drugih izvještaja, u 2018. godini, pokrenute su i 23 kontrole učesnika na tržištu osiguranja.

Prema odluci o usvajanju finansijskog plana za 2018. godinu, koju je donio Upravni odbor, sredstva za rad Agencije bila su u iznosu od 2.656.000 KM.

O Izvještaju nije bilo poslaničke rasprave. /nastaviće se/bon/boj/ab