VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo09/10/2019

PREDSTAVLJANjE RUSKIH UNIVERZITETA SARAJEVSKIM STUDENTIMA

 

SARAJEVO, 9. OKTOBRA /SRNA/ - Ruski Institut za pitanja edukativne politike "Eureka" predstavio je danas u Sarajevu 10 vodećih ruskih univerziteta, s namjerom da se studenti fakulteta Univerziteta u Sarajevu upoznaju o mogućnostima i načinima za studiranje na tim visokoškolskim ustanovama.

 

Obraćajući se na svečanoj promociji na Filozofskom fakultetu, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov istakao je da je riječ o univerzitetima koji su među najbolje rangiranim svjetskim univerzitetima.

"Promocija treba da pruži korisne informacije o obrazovanju na ruskim univerzitetima", rekao je Ivancov.

On je naveo da Rusija svake godine dodjeljuje 60-ak stipendija za državljane BiH, te da svake godine organizuje specijalne ljetne škole za usavršavanje profesora i studenata ruskog jezika.

"Razmjena studenata element je razvoja prijateljstva među narodima, a izučavanje ruskog jezika važan instrument za to", zaključio je Ivancov.

Dekan Univerziteta u Sarajevu Muhamed Dželilović ocijenio je da promocija ruskih univerziteta predstavlja nove korake u uspostavljanju što bolje univerzitetske saradnje i izrazio nadu da će donijeti konkretne rezultate.

Humanistički univerziteti predstavljeni su na Filozofskom fakultetu, a univerziteti na kojima se izučavaju prirodne nauke na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Na Filozofskom fakultetu predstavljeni su Državni univerzitet iz Sankt Peterburga, Moskovski državni psihološko-pedagoški univerzitet, Akademija muzike "Gnjesini", Državni pedagoški univerzitet "Lav Tolstoj" iz Tule, Moskovski državni univerzitet prehrambene industrije, te finansijski univerzitet Vlade Rusije.

Na Mašinskom fakultetu predstavljeni su Moskovski državni tehnički univerzitet "Bauman", Nacinalni istraživački nuklearni univerzitet "MIFI", Nacionalni istraživački tehnološki univerzitet "MISIS", Moskovski politehnički univerzitet, kao i Viša škola ekonomije.

Promocija ruskih univerziteta organizovana je uz podršku Ambasade Rusije u BiH i ove visokoškolske ustanove biće sutra predstavljene i na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, kao i na Filozofskom fakultetu na Palama.