VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo09/10/2019

MILUNOVIĆ NA OBILJEŽAVANjU STRADANjA SRBA U ZAPADNOJ KRAJINI

 

BANjALUKA, 9. OKTOBAR /SRNA/ - Predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović prisustvovaće sutra u Mrkonjić Gradu obilježavanju 24 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini.

 

Prema programu obilježavanja, u 11.30 časova biće služen parastos i položeni vijenci na spomen-obilježje masovne grobnice na Gradskom groblju, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Polaganje vijenaca na centralno spomen-obilježje poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu planirano je u 12.30 časova, nakon čega je u 12.45 časova predviđeno obraćanje zvaničnika.

Hrvatska vojska sa jedinicima takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane napala je u septembru i oktobru 1995. godine 13 zapadnokrajiških opština - Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupa na Uni.

Na tom području muslimansko-hrvatske snage ubile su 1.644 vojnika i civila i sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta procjenjuje se na 680 miliona KM.