VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo10/10/2019

NEDOPUSTIVA SAMOVOLJA AGENTA BELME SKALONjIĆ

 

BANjALUKA, 10. OKTKOBRA /SRNA/ - Iz Kancelarije pravnog predstavnika Republike Srpske ističu da je nedopustiva samovoljna odluka agenta BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Belme Skalonjić da se ne žali na presudu u predmetu "Fata Orlović" jer niko ne očekuje da presuda bude potpuno preinačena, nego njen dio koji kaže da mora biti izvršena u roku od tri mjeseca.

 

Ukoliko ne bude podnesena žalba i iskorišteno pravo na vanredni pravni lijek, Republika Srpska će imati puno pravo da ne snosi troškove izvršenja presude.

Iz Kancelarije upozoravaju da je samovoljna odluka agenta BiH nedopustiva ne samo zato što je donesena bez saglasnosti iz Republike Srpske, već zato što se njome praktično prizivaju sankcije Savjeta Evrope.

Ukoliko u preciziranom roku ne bude sprovedena presuda prema kojoj pravoslavna crkva u Konjević Polju u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti mora biti izmještena sa zemljišta u vlasništvu Orlovićeve, iz Kancelarije pojašnjavaju da posebno tijelo Savjeta Evrope zaduženo za praćenje sprovođenja presuda može da traži izricanje sankcija BiH i njenu suspenziju iz Savjeta Evrope.

"Sve to se može izbjeći ukoliko bude uložena žalba i zatraženo da iz presude bude izbrisan rok za izvršenje od tri mjeseca", naveli su iz Kancelarije pravnog predstavnika, piše "Glas Srpske".

Iz Kancelarije su istakli da je posebno sporno što je predsjednik suda u Strazburu Jon Fridrik Kjelbro izdvojio mišljenje i osporio dio presude u kojem se navodi da BiH mora da osigura uklanjanje crkve najkasnije u roku od tri mjeseca od njene pravosnažnosti.

"Stranke u postupku imaju pravo da u roku od tri mjeseca podnesu zahtjev i traže da se predmet iznese pred Veliko vijeće. O tom zahtjevu raspravljaju petorica sudija i odlučuju da li će ga uvažiti i predmet uputiti pred Veliko vijeće. Ukoliko njih petorica odbace taj zahtjev, presuda postaje pravosnažna. Pošto je predsjednik suda izdvojio mišljenje trebalo je obavezno tražiti da se o presudi izjasni Veliko vijeće", naglašavaju iz Kancelarije pravnog predstavnika Srpske.

Oni dodaju da niko ne očekuje da će presuda biti potpuno preinačena, već da se preinači dio koji kaže da se presuda mora izvršiti u roku od tri mjeseca.

Sagovornici "Glasa Srpske" su rekli da zbog jednostranog poteza i odluke Skalonjićeve da ne ulaže žalbu, Srpska ne treba da snosi troškove izvršenja, već da to treba da snosi Savjet ministara.

"U Srpskoj postoji saglasnost da se presuda sprovede i da se crkva izmjesti, ali pošto je praktično nemoguće proceduralno to izvesti u roku od tri mjeseca trebalo je tražiti da se o presudi izjasni Veliko vijeće i da se taj rok ukloni iz presude", objašnjavaju iz Kancelarije.

Agent BiH Belma Skalonjić potvrdila je da neće tražiti da se o predmetu izjasni Veliko vijeće suda, navodeći da za to nisu ispunjeni preduslovi.

"Postoje precizni kriterijumi kada se to može tražiti. U ovom slučaju nisu ispunjeni ti kriterijumi i zato nećemo koristiti taj vanredni pravni lijek", rekla je Skalonjićeva za "Glas Srpske".

Prema njenim riječima, troškove presude u dijelu koji se odnosi na isplatu odštete Orlovićevoj u visini od 5.000 evra i po 2.000 evra za ostalih 14 aplikanata snosiće Republika Srpska.

"Troškove izvršenja koji se odnose na izmještanje crkve snosiće takođe Srpska, ali i vlasnici objekta, odnosno crkvena opština Drinjača", dodala je Skalonjićeva.

Iz Kancelarije pravnog predstavnika Srpske odbacuju njene tvrdnje i ponavljaju da o tome da li su ispunjeni kriterijumi i da li će predmet pred Veliko vijeće odlučuju petorica sudija, a ne agenti pojedinih zemalja kao što tvrdi Skalonjićeva.