VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika10/10/2019

IZBOR EKSTREMISTE KURTIJA PRIJETNjA REGIONU

 

BERLIN, 10. OKTOBRA /SRNA/ - Izbor Aljbina Kurtija produbljuje političku krizu između Albanaca i Srba na Kosovu, jer je Kurti zagovornik "velike Albanije", koja ili želi da Srbe tretira kao drugorazredne građane ili da ih protjera, ocijenio je Armin-Paul Hampel, šef Spoljnopolitičkog odbora Alternativa za Njemačku /AfD/ u Bundestagu.

 

"Srbi na Kosovu i Metohiju su pokazali nezapamćeno jedinstvo i velikom većinom su izabrali kompromisne snage koje podržavaju opredeljenje Beograda za miran dijalog sa Albancima. Izborom ekstremiste Kurtija, prijeti novo ledeno doba, koje će dodatno izolovati Kosovo i Metohiju i još više destabilizovati region", naveo je Hampel u saopštenju.

On je naglasio da AfD, kao i do sad, "ostaje pri zahtjevu da se raspusti takozvano Kosovo kao neuspjela nezavisna država", prenosi "Sputnjik".

"Ministar spoljnih poslova /Hajko/ Mas, koji uporno zanemaruje Zapadni Balkan, trebalo bi da se postidi svog stranačkog prijatelja i člana njemačkog Bundestaga Stefana Švarcea", smatra šef Spoljnopolitičkog odbora AfD-a.

On je naglasio da je Mas "pred izbore na Kosovu stao na stranu revizioniste Kurtija i svojom posjetom partijskoj konvenciji u Gnjilanu dao na značaju njihovom projektu 'velike Albanije'".

"Sve to ukazuje na neusaglašenu spoljnu politiku prema Balkanu od velike koalicije /CDU/CSU i SPD/, koja je i sama na izdisaju", zaključio je Hampel.