VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika10/10/2019

UKINUTI GRANIČNE BARIJERE

 

BANjALUKA, 10. OKTOBRA /SRNA/ - Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić smatra da bi Srpska i Srbija trebalo da ukinu sve granične barijere kada je riječ o slobodnom protoku ljudi robe, usluga i kapitala.

 

"Kada se to desi nećemo imati gužve na Rači, Pavlovića mostu, niti na bilo kojem graničnom prelazu", rekao je Čavić Srni.

Prema njegovim riječima, sve granice u pravilu prave probleme, što je najvidljivije u zemljama Evrope koje nisu članice EU.

"Čekanje na graničnim prelazima BiH prema zemljama Šengena je stravično, a ništa bolja situacija nije između Slovenije i Hrvatske, jer Hrvatska još nije u Šengenu", napomenuo je Čavić.

On je naglasio da bi cijeli region u pregovorima sa EU trebalo da izdefiniše zajednički odnos, da sve granične barijere budu potpuno ukinute, ali da, nažalost, postoji puno nacionalnih interesa zbog čega to nije realno očekivati.

U Novom Sadu danas je usvojena deklaracije Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije koja predviđa slobodan protok robe, kapitala, usluga i ljudi, odnosno "mali Šengen".