VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo10/10/2019

MIGRACIJE I ORGANIZOVANI KRIMINAL I DALJE NAJVAŽNIJE TEME

 

SARAJEVO, 10. OKTOBRA /SRNA/ - Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak rekao je Četvrtom regionalnom forumu Unije za Mediteran u Barseloni da su pitanje migracija i borba protiv organizovanog kriminala i dalje najvažnije bezbjednosne teme u regionu.

 

Crnadak je istakao značaj ove unije, kao jedinog foruma, osim UN, koji dovodi za isti sto predstavnike Mediterana, EU, Izraela i Palestine i koji je dao veliki doprinos stabilnosti i razvoju za 11 godina postojanja, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

Nakon današnje prezentacije uticaja klimatskih promjena na Mediteran, Crnadak je naglasio da je očigledno da se pitanje globalnog zagrijavanja potcjenjuje i da će vlasti mediteranskih zemalja morati snažnije da se angažuju na rješavanju tog problema.

On je upoznao učesnike o namjeri da BiH bude domaćin jednog od velikih događaja Unije za Mediteran 2020. godine, o čemu se već vode razgovori sa generalnim sekretarom Unije Naserom Kamelom.

Crnadak je na ovom forumu učestvovao na poziv kopredsjedavajućih - visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini i ministra inostranih poslova i dijaspore Jordana Ajmana Safadija, kao i domaćina, ministra inostranih poslova Španije Žozepa Borela.

Na Četvrtom regionalnom forumu Unije za Mediteran učestvovalo je više od 30 ministara inostranih poslova.