VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija10/10/2019

UVESTI SLOBODAN PROTOK LJUDI, ROBE, KAPITALA I USLUGA

 

BANjALUKA, 10. OKTOBRA /SRNA/ - Poslanik DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milan Radović smatra da treba omogućiti slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga između Republike Srpske i Srbije.

 

"Srbija je matica Republike Srpske i to bi trebalo realizovati u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim odnosima", rekao je Radović Srni.

On navodi da moraju biti postignuti određeni sporazumi o liniji razgraničenja između BiH i Srbije u dijelovima hidropotencijala.

"Ima mnogo otvorenih pitanja između BiH i Srbije. Vidim da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić riješeni da otvorena pitanja budu razjašnjena, nakon čega će sigurno biti lakše kretanje robe i usluga", kaže Radović.

Prema njegovim riječima, problem i dalje predstavljaju carinske stope za robu iz Srbije koja dolazi u BiH i obrnuto.

"Rješenje bi bilo da određena preduzeća iz Srbije otvore pogone u Srpskoj za određene proizvode za koje imaju mogućnost prodaje. Tako bi bile umanjene carine jer bi njihova roba bila konkurentnija. Vlada Republike Srpske bi našla mogućnost da omogući određene olakšice tim preduzećima radi zapošljavanja novih radnika", naveo je Radović.

U Novom Sadu danas je usvojena deklaracije Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije koja predviđa slobodan protok robe, kapitala, usluga i ljudi, odnosno "mali Šengen".