VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana11/10/2019

BEZ TIMSKOG RADA NEMA USPJEŠNIH PROJEKATA

 

GRADIŠKA, 11. OKTOBRA /SRNA/ - Evropski komesar za saobraćaj Violeta Bulc izjavila je u Čatrnji, kod Gradiške, da je današnji početak izgradnje mosta na Savi važan jer pokazuje šta se može postići timskim radom, bez kojeg ne bi bilo uspješnih projekta.

 

"U ovom poslu smo djelovali timski sa jasnim ciljem i uz poštovanje procedura. Imali smo i dobar projekat za koji je bilo moguće osigurati sredstva. Moja poruka cijelom regionu jeste da novca ima, ali da nedostaju kvalitetni projekti", rekla je Bulc novinarima.

Ona je poručila da treba nastaviti sa izradom kvalitetnih projekata i iskoristiti novopotpisani ugovor o transportnoj zajednici zapadnog Balkana.

"To je platforma i za sve prekogranične projekte, a imam uvjeravanja da već postoji nekoliko planiranih projekata", naglasila je Bulc.

Ona je istakla da je izgradnja novog mosta važan projekat za ovaj dio Republike Srpske.

"Most povezuje ovu zemlju sa Hrvatskom i EU. Nadam se da će to biti most nade i da će donijeti nove biznise, turizam i omogućiti mladima da ostaju ovdje", rekla je Bulc, izrazivši uvjerenje da će rokovi za izgradnju mosta biti poštovani.

Početak izgradnje mosta preko rijeke Save u Gradišci ozvaničen je danas kao jedan od najznačajnijih projekata koji zajednički realizuju Republika Srpska, BiH i Hrvatska.

Riječ je o mostu koji će uskoro povezati već izgrađeni auto-put Gradiška-Banjaluka sa mrežom evropskih auto-puteva.

Ukupna ugovorena cijena za izgradnju mosta je 19.540.997 evra i obuhvata troškove izgradnje mosta, troškove veze mosta sa postojećim auto-putem Gradiška-Banjaluka, a sredstva će po pola izdvojiti Hrvatska i BiH.

Projekat finansira i EU sa 6,8 miliona evra bespovratnih sredstava u okviru Agende za povezivanje putem Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Rok za završetak radova na mostu je 30 mjeseci. Most će biti dug 430 metara i imaće četiri saobraćajne trake - po dvije iz svakog smjera, široke 3,75 metara.

Prilikom projektovanja mosta vođeno je računa da zadovoljava zahtjeve plovnog saobraćaja Savom, te će srednji raspon preko korita rijeke biti dug 170 metara.