VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana11/10/2019

MOST NA SAVI - NOVA RAZVOJNA ŠANSA

 

GRADIŠKA, 11. OKTOBRA /SRNA/ - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je most na Savi jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata jer predstavlja poveznicu sa Hrvatskom, odnosno EU i novu razvojnu šansu za cijelu Republiku Srpsku.

 

"Time i naš auto-put koji smo izgradili prije više godina dobija puni smisao i omogućiće transport ljudi i robe, olakšati život sa obje strane", istakla je Cvijanovićeva i dodala da će Srpska izgradnjom ovog mosta, uz već oživljeni banjalučki aerodrom, dobiti odskočnu dasku za razvoj.

Ona je novinarima u Gradiški rekla da je značajno što će most biti izgrađen sredstvima BiH i Hrvatske, ali i uz veliku podršku EU koja je dosljedno branila značaj ovog projekta.

"Zahvaljujući zajedničkim naporima, uspjeli smo doći do početka gradnje mosta. Važno je da nastavimo sarađivati sa EU, postoji niz mogućnosti za realizovanje važnih projekata. Usvojili smo sve odgovarajuće dokumente i imamo dobru pretpostavku za realizaciju", navela je Cvijanovićeva.

Izgradnja mosta preko rijeke Save u Gradiški jedan je od najznačajnijih projekata koji zajednički realizuju Republika Srpska, BiH i Hrvatska.

Riječ je o mostu koji će uskoro povezati već izgrađeni auto-put Gradiška-Banjaluka sa mrežom evropskih auto-puteva.

Ugovorena cijena za izgradnju mosta je 19,54 miliona evra i obuhvata troškove izgradnje mosta, veze mosta sa auto-putem Gradiška-Banjaluka, a sredstva će po pola izdvojiti Hrvatska i BiH.

Projekat finansira i EU sa 6,8 miliona evra bespovratnih sredstava.

Rok za završetak radova je 30 mjeseci.