VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet13/10/2019

VANREDNI SASTANAK VLADE ZBOG TURSKE INVAZIJE

 

PARIZ, 13. OKTOBRA /SRNA-Rojters/ - Francuski predsjednik Emanuel Makron održaće vanredni sastanak Vlade na kome će biti razmotrene opcije u vezi sa turskom invazijom na sjeveroistoku Sirije, saopštilo je francusko predsjedništvo.

 

Makron je na konferenciji za novinare sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel istakao da Francuska i Njemačka žele da se turska ofanziva okonča.

"Ova ofanziva može da dovede do neodržive humanitarne situacije i pomoći će u ponovnom uzdizanju `Islamske države'", rekao je Makron.

On kaže da je poručio turskom i američkog predsjedniku Tajipu Erdoganu i Donaldu Trampu da turska ofanziva u Siriji mora odmah da prestane i da može doći do humanitarne krize.

Francuska je jedan od glavnih partnera Vašingtona u međunarodnoj koaliciji koja se bori protiv "Islamske države". Pariz je pozvao i na hitan sastanak zemalja članice koalicije.

U međuvremenu, Sirija je počela da raspoređuje trupe na sjeveru zemlje kako bi se "suočila sa turskom agresijom" na sirijskoj teritoriji, javila je agencija Sana.

Državni mediji ne navode gdje će sirijske trupe biti raspoređene na sjeveru zemlje.

Turska vojska je uz pomoć sirijskih pobunjenika zauzela pograničnu teritoriju na sjeveru Sirije od kurske milicije.